НА КАЈМАКЧАЛАНУ И У БИТОЉУ: Превелика страдања Србије у Великом рату

М. С.

16. 09. 2019. у 00:13

НА КАЈМАКЧАЛАНУ И У БИТОЉУ: Превелика страдања Србије у Великом рату
Пошту погинулим војницима паљењем свећа и полагањем венаца и цвећа одали су представници Амбасаде Србије и српских асоцијација у Северној Македонији
СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

НА Српском војничком гробљу у Битољу у недељу је одржан комеморативни скуп поводом 101. годишњице пробоја Солунског фронта одавањем дужне почасти свим страдалим војницима у завршним операцијама којима је трјумфом савезничких снага у којима је била и српска војска окончан Први светски рат.

Пошту погинулим војницима чији земни остаци почивају на том гробљу и у заједничкој гробници паљењем свећа и полагањем венаца и цвећа одали су представници Амбасаде Србије и српских асоцијација у Северној Македонији.

Комеморативни скуп сећања на херојске борбене операције српске војске у тим завршним операцијама које су одлучиле победника у Великом рату, одржан је у суботу и на Кајмакчалану, највишој коти Ниџе планине, где у заједничкој гробници подно спомен капеле почивају кости више од 4.500 српских војника. Пошту див јунацима на тој „капији слободе“ одали су представници српских органиѕација из Србије, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тајне Солунског фронта за 9.585,99 долара

- Пре 101. године, започела је једна од одлучујућих битака Првог светског рата – Пробој Солунског фронта. Борбе су 14. септембра 1918. године започеле целодневном артиљеријском паљбом савезничких топова да би 15. септембра 1918. године кренуле у напад дивизије српске Друге армије под командом Степе Степановића на фронту дугом 17 километара - подсетила је у обраћању на комеморацији у Битољу, конзул Србије у Северној македонији Александра Ђурица. - После првог дана пробијено је 11 километара фронта, а већ другог дана је проширено на 40 километара, чиме почиње и слом централних сила на Солунском фронту. Српску војску је чинило шест дивизија са 140.000 војника, од којих је 10.000 у борбама изгубило живот.

Велику војничку храброст и одлучност српског војника, одлучујућу спремност да плати огромну цену за слободу своје отаџбине, француски маршал Франше д Пере, у извештају упућеном француској влади при пробоју Солунског фронта описао је на следећи начин: оперције се морају успоравати јер нема комуникација за дотурање хране француским трупама које напредују. Само српским трупама нису потребне комуникације. Они иду као олуја – напред.

Српско војничко гробље у Битољу

Као потомци ових јунака, додала је Ђурица, свесни смо залога који су нам оставили. Исувише је велика цена коју је једна мала Србија платила како у људским тако и материјалним жртвама. Свесни смо чињенице да је Србија платила превелику цену победе у Првом светском рату, у рату који је завршем уз огромне људске жртве.

Александра Ђурица


Ратни фихор однео је укупно око 15 милиона људских живота а око 20 милиона људи је било рањено. Процењује се да је Србија изгубила 1,3 милиона свог становништва, односно трећину броја становника. Од 707.000 мобилисаних војника, са ратишта се кући вратило око 160.000. Настрадало је преко 60 посто мушке популације Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Победа српских јунака за незаборав

- То су историјске чињенице које трајно опомињу и представљају упозорење будућим генерацијама. Данас сви заједно треба да улажемо напор у циљу регионалног мира и стабилности као и проспиритета грађана наших земаља.


Изградња добросуседских односа је прави начин да наш регион постане стабилан просперитетан и да грађани имају квалитетнији живот. Чувајмо то што смо градили вековима живећи заједно на овом нашем простору. На овом месту поклањамо се сенима наших предака, али и молимо да се ратови више никада не понове, рекла је конзуч у амбасади Србије у Скопљу, на комеморацији на Српском војничком гробљу у Битољу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације