Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је данас протестну ноту Италији и најоштрије осудило подизање споменика Габриелеу Д'Анунцију у Трсту.

"Република Хрватска најоштрије осуђује одлуку града Трста о подизању споменика Габриелеу Д'Анунцију управо на дан стоте годишњице окупације Ријеке, 12. септембра", наводи се у саопштењу тог ресора.

Мада је, наводи се, реч о одлуци локалних, а не државних власти, такво поступање, баш као и обележавање годишњице окупације Ријеке у више других италијанских градова, не само да нарушава пријатељске и добросуседске односе између двеју држава, већ одаје признање идеологији и деловању који су у дубокој супротности с европским вредностима. Додаје се да је тим поводом амбасадору Италије у Загребу уручена протестна нота.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - HRVATSKA U ŠOKU: Italijani istakli svoju zastavu u centru Rijeke

Иначе, група италијанских неофашиста је поводом данашње годишњице развила синоћ тробојку Краљевине Италије на Гувернеровој палати у Ријеци.

То је раније данас потврдила ријечка полиција, која је заставу уклонила јутрос. Уз заставу су пронађени и пропагандни материјали, који за Ријеку и Хрватску, баш попут заставе на Гувернеровој палати, представљају провокацију, саопштено је из полицје.


Такође, полиција је јутрос испред Гувернерове палате затекла двојицу италијанских држављана старости 19 и 20 година са истом заставом, мањих димензија.

Обојица су приведена и санкционирана на основу Закона о прекршајима против јавног реда и мира.