ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ПОЛИЦИЈА у Ријеци привела је двојицу младих Италијана за које се сумња да су развила тробојку Краљевине Италије на Гувернеровој палати, желећи тиме да обележе стогодишњицу уласка "црнокошуљаша" у тај град.

У ноћи између среде и четвртка група младића сликала се за заставом Краљевине Италије и објавили фотографију на "Твитеру" уз текст да је застава подигнута у част сећања на дан када је Габријеле Д'Анунцио 1919. године са својим легионарима заузео Ријеку. Пронађен је и пропагандни материјал који велича фашисте.

Италијанска окупација завршила је капитулацијом Италије у Другом светском рату, а партизани су ослободили Ријеку, као и део Истре и Далмације које је усташки злочинац Анте Павелић предао Мусолинију.

И док се у Хрватској све више толерише историјски ревизионизам, када се поражене претвара у победнике као у случају усташа и НДХ, овај пут је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић која је тврдила да је "За дом спремни" стари хрватски поздрав, реаговала бурно и поручила да је Ријека била и остаје "поносни део хрватске домовине".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА „РАЗБЕСНЕО“ ХРВАТЕ: Живела италијанска Истра и Далмација (ВИДЕО)


Реакције у Хрватској уследиле су и због подизања споменика Д'Анунцију у Трсту, чије је деловање касније било пример за фашистичког диктатора Бенита Мусолинија. Тако сада Колинда Грабар Китаровић каже да се тиме велича иредентизам и окупација. А хрватско Министарство спољних послова каже да се тиме одаје признање идеологији и деловању који су у дубокој супротности са европским вредностима. Загреб је упутио и протестну ноту Италији због споменика Д'Ануцију у Трсту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО ХРВАТСКУ: Истра, Кварнер и Далмација су наши (ФОТО)

ДВА АВИОНА Провокација у Ријеци дуго је припремана акција италијанских фашиста који су планирали да њих шездесетак у малим приватним авионима дођу у Хрватску. Слетела су само два на Крк, а полиција је привела шеснаест особа који ће бити упућени судији.

Истрага тек треба да покаже да ли су провокацију у Ријеци са вешањем заставе извели припадници фашистичке скупине који себе зову "Водоинсталатери". Они су објавили и саопштење у којем кажу да су тиме желели да покажу, као и пре сто година, да се Италијани не предају.

Зачудо, када се рехабилитује усташлук реакције су у Хрватској благе или никакве, а када комшије са севера покушавају да рехабилитују злочиначке режиме и појединце из прошлости, Хрвати се одмах дижу на ноге.

ИТАЛИЈА СЕ НЕ УЗБУЂУЈЕ

СПОМЕНИК у Трсту су откриле градске власти, а приређена је и изложба у поводу стоте годишњице како је Д'Анунцио заузео Ријеку. Трстом су продефиловали "црнокошуљаши". У Италији цео случај није изазвао посебно узбуђење нити је представљен као инцидент са комшијама.