Беране: Муслимани верују да им је отето гробље

М. СЕКУЛОВИЋ

четвртак, 12. 09. 2019. у 06:52

Беране: Муслимани верују да им је отето гробље

Муслиманско гробље у Беранама / Фото Меџлис ИЗ Беране

Део челника Меџлиса у Беранама незадовољан спровођењем Закона о гробљима и одлуком Скупштине општине. Локација на којој се сахрањују верници ИЗ у рукама ЈП "Комунално"

ДА гласине у Беранама брзо постану стварност, видело се након последње седнице Скупштине општине, на којој је донета Одлука о одржавању јавних гробаља, капела и сахрањивању на територији ове лакалне управе, којом је ЈП "Комунално" поверено да се осим о Српском православном гробљу, стара и о два гробља на којима се сахрањују грађани муслиманске вероисповести.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Милачић: НАТО планира војну базу на беранском аеродрому

- На тој седници СО Беране, донесена је срамна одлука о одузимању власништва над муслиманским гробљем Исламској заједници и давања у власништво Комуналном предузећу Беране - изјавио је председник Меџлиса Исламске заједнице у Беранама Рифат Личина, констатујући да су се таквом одлуком поновиле ружне ситуације из прошлости када су имовина ИЗ и њене светиње брутално одузимане и рушене. Ми у Исламској заједници Беране смо мислили да су ове авети прошлости далеко иза нас, али нас је одлука општинског парламента демантовала у томе. Посебно смо изненађени понашањем председника Општине Драгослава Шћекића. Он је најбоље знао сву ситуацију, обезбедио наше присуство седници, мада је знао да нас доводи пред свршен чин, а онда изашао из сале управо кад се расправљало о овој осетљивој тачки дневног реда.

Личина каже да ИЗ тражи од државе Црне Горе и комплетне црногорске јавности да заштите њихова права и најављује да ће, како каже, "о овом срамном чину СО Беране обавестити и све међународне институције, амбасаде присутне у Црној Гори и Европску унију".

Драгослав Шћекић


- Не бих да говорим о непримереном речнику Личине. Мислим да је то изјавио под притиском недобронамерних људи, познатих по сличним акцијама - каже Шћекић. - Локална управа има добру сарадњу са ИЗ, то су и они истицали и у сваком случају смо изненађени оваквом непримереном реакцијом. Истине ради - ја нити гласам у СО, нити сам предлагач Одлуке, која се темељи на закону, тако да би Личина од коалиције којој припада, која има власт у Црној Гори требало да тражи измену закона, који ћемо ми и тада поштовати. Све док важи овај закон, ми га се придржавамо.

ЗАКОН ЗА СВЕ ИСТИ

- Закон о гробљима важи свуда на територији Црне Горе, па ће тако бити спровођен и у Беранама, свидело се то некоме или не. Политикантству нема места ни на гробљима ни у закону - каже директор ЈП Комунално, Саво Вучетић, који истиче да је Исламска заједница у Беранама, на "чудан начин" успела да 2008. године упише муслиманско гробље на своје име, али да је то исправљено 2014. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Подгорица: Ухапшен бомбаш

(НЕ)ЗАХВАЛНОСТ

ШЋЕКИЋ истиче да је коалиција "Здраво Беране" бесплатно Исламској заједници уступила ексклузивну парцелу за ново муслиманско гробље!

- Не тражимо захвалност, али подсећамо и наглашавамо да ми сада морамо да експропришемо земљиште за ново православно гробље! Значи, морамо да дамо новац да би православци имали где да се сахрањују - каже Драгослав Шћекић, који је једини градоначелник у Црној Гори који заједно са ИЗ у Беранама приређује заједнички ифтар поводом месеца рамазана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Анти Антифа

12.09.2019. 07:01

Ако може да се имовима отима СПЦ због чега не би могла ИЗ!?

Pa Vidi Ovako

12.09.2019. 07:13

I dalje tvrdim da su Religije glupost za manipulaciju ljudima. Svi verujemo u Boga, Bog je jedan, i svi umiremo. Ne treba sada i tu deliti ljude.

muko moja

12.09.2019. 08:46

I kad umres eto podela po verskoj osnovi. Jednostavno treba zabraniti posebna groblja i to je to.

Ravnogorac

12.09.2019. 10:32

@Dragoljub - Dragoljube,ne znam se piše,a ne kako si ti švrakopisao "neznam"