Поводом обраћања јавности председника СДСС-а Милорада Пуповца, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић упутила му је писмо у којем му замера да у јавним наступима на непримерен, неприхватљив и злонамеран начин критикује Хрватску.

Наводећи да он очигледно није пажљиво прочитао њено писмо из 2016, Грабар Китаровић му поручује да садржај писма овом приликом понавцља, а уз констатацију да је и даље одлучна у намери да "као држављани Републике Хрватске градимо земљу мира, разумевања и просперитета".

Прочитајте још - СНИМАК ИЗ 1941. ДЕМАНТУЈЕ КИТАРОВИЋ: Ево како су се Хрвати (стварно) борили против нациста у Другом светском рату! (ВИДЕО)

"Држим то својом обавезом и због десетак хиљада припадника српске националности који су, бранећи своју домовину Хрватску од великосрпских агресора, потврдили патриотизам и никада га нису нарушили моралним патронизирањем, а посебно не политичким уцењивањем, иако имају право и обавезу као држављани Хрватске указивати на потенцијалне аномалије које су нажалост саставни део одрастања сваког друштва, али не у мери како би неки желели приказати и тиме наштетити држави у којој живе", стоји у допису председнице Републике приложеном писму из 2016. године.

Прочитајте још - Пуповац осудио усташтво, следи одлука о коалицији; Бранитељи Петриње поднели кривичну пријаву

У писму од 13. фебрура 2016. председница Хрватске истиче и да осуђује претње и изливе говора мржње према више јавних особа и организација, али додаје како међу њима има и оних који својим јавним деловањем годинама провоцирају, иритирају па и вређају највећи део хрватске јавности, неистинито приказују и изругују Домовински рат и у основи негирају стварност, а имплицитно и саму идеју хрватске државе, стварајући тако атмосферу напетости, искључивости и нетолеранције.

Прочитајте још - Китаровић се "кити туђем перјем": Хрвати највише допринели антифашистичкој борби

Поручила је тада и да, онако како треба осудити поступке који су уперени против равноправности, сигурности и достојанства политичких, етничких и других мањина у Хрватској, тако треба осудити и све поступке који вређају хрватски народ и било коју већинску заједницу.