ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ЛИДЕР Срба у Хрватској и председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац у среду, у најављеном обраћању јавности у Сабору је рекао да ће коначну одлуку остаје ли СДСС у владајућој коалицији са ХДЗ-ом премијера Андреја Пленковића странка донети следећих дана, али, како сада стоје ствари, Пуповац ће подржавати владу и даље.

- Спреман сам наставити борбу да од Хрватске створимо земљу мира и да завршимо ратове - рекао је Пуповац. - Желим да се створи атмосфера толеранције и да не мислимо стално о лошој прошлости, већ о будућности.

Председник СДСС-а се заузео да престане ревизија историје која иде дотле да се усташама одају државне и верске почасти, а жртвама Јасеновца, Јадовног или глинске Цркве оспорава њихово страдање.

- Уклонимо из Хрватске ушата усташка слова 'У', поспремимо написе "за дом спремни", узвикивање усташког поздрава кажњавајмо, престанимо да будемо слепи и глуви на поруке 'убиј Србина' и раскинимо све везе са НДХ - рекао је Пуповац у првом обраћању након буре која се подигла када је упоредио Хрватску и НДХ и рекао да је данашња Хрватска главни фактор нестабилности у региону. - А ја нисам четник, нити сам продужена рука Београда.

Очигледно је било да Милорад Пуповац жели да спусти тензије и да створи услове да комуникација Загреба и Београда буде боља, а сам тврди да није дежурни кривац за лоше односе комшија.

Нагласио је и да не жели да се извињава због својих изјава.

Одговор хрватских десничара није се дуго чекао. Тако Миро Буљ из Моста прозива Пуповца да лансира исте тезе и оптужбе као 1991. године Јован Рашковић, Милан Мартић и Слободан Милошевић, "само овај пут са ученицима Милошевића и Шешеља, Ивицом Дачићем, Александром Вучићем и Александром Вулином".

ПРИЈАВА БРАНИТЕЉА - ПУПОВАЦ уноси 28 година немир међу Хрвате, шири мржњу и хушка српски народ на хрватски - пише у кривичној пријави коју су бранитељи из Петриње поднели против председника СДСС и при том га терете за "повреду угледа Републике Хрватске".

Незадовољство иступом Пуповца у среду по подне је исказала и хрватска председница Грабар Китаровић, која је изјавила да он на погрешан, неприхватљив начин критикује Хрватску.

И Бранимир Главаш, осуђени ратни злочинац, такође није задовољан обраћањем Пуповца поготову због тога што се није "јасно извинио за поређење данашње Хрватске са усташком НДХ".

Већ наредних дана Пуповац ће се поново наћи са коалиционим партнерима, пошто председништво СДСС-а размотри садашњу ситуацију.

- Лидер Срба у Хрватској је политичар који доприноси бољој Хрватској - поручује бивша шефица хрватске дипломатије Весна Пусић, а професор Дејан Јовић констатује да је СДСС данас друга по снази странка у владајућој коалицији у Хрватској.

Даринко Косор

СРБИ НИСУ АНТИФАШИСТИ!

КАКО могу Срби да буду антифашисти, кад уопште нису имали антифашистички покрет - пита се Даринко Косор, председник Хрватске социјално-либералне странке (ХСЛС) и посланик у хрватском Сабору који је тако прокоментарисао изјаву српске премијерке Ане Брнабић да полемику, изазвану ускраћивањем дозволе уласка српској војној делегацији у Хрватску, не види као сукоб Србије и Хрватске, већ антифашиста и фашиста.

- Значи, нова историја, сада смо ми фашисти, а они који тај покрет уопште нису имали су антифашисти - казао је Косор чија је странка ХСЛС део владајуће коалиције.


У ХРВАТСКОЈ ПУЗАЈУЋА УСТАШИЗАЦИЈА

Изјава Милорада Пуповца изазвала је лавину реакција у Хрватској, а једини члан владе који ју је коментарисао, министар правосуђа Дражен Бошњаковић сматра да се лидер Срба у Хрватској оградио од успоредбе Хрватске и НДХ.

"Његову изјаву тако доживљавам у односу на све ствари које је рекао", тврди Бошњаковић, набрајајући повезивање Хрватске са НДХ, те осуду да је Хрватска фактор нестабилности.

Истовремено бивши главни државни тужитељ и председник Врховног суда Крунослав Олујић тврди да је у Хрватској на делу "блага пузајућа усташизација".

Дражен Бошњаковић


"Да сам на месту господина Пуповца не би се извинуо", каже Олујић уз напомену да се ни Андреј Пленковић не може обрачунати са проусташким елементима у ХДЗ-у. "Надао сам се да ће Пленковић бити хрватски Вили Брант, али то се није догодило".

Бивши шеф хрватске дипломатије Миро Ковач, који је најавио кандидатуру за председника ХДЗ-а да њему Пуповчева изјава није звучала као повлачење изјава које је дао.

"Очекивао сам да ће Пуповац рећи да је погрешио, али сам остао разочаран, саблажњен и незадовољан. да сам на месту председника ХДЗ-а Пуповцу би се захвалио, а страначким телима предложио да се раскине коалиција са СДСС-ом", каже Ковач.

За председника СДП-а влада "велика и необјашњива" љубав између Пуповца и Пленковића, која је по њему и лични интерес обојице. Беруна Есих, председница десне странке Неовисни за Хрватску тврди да Милорада Пуповца није сврстала у тајне, већ у јавне сараднике српских власти. За посланицу Европског парламента Ружу Томашић "маске су пале", а за манастир Крка каже да је центар четниковања.