Рудари провели ноћ у јамама штрајкујући глађу

Танјуг

11. 09. 2019. у 09:12

Рудари провели ноћ у јамама штрајкујући глађу

Фото: Јутјуб принтскрин

Ноћ је у јамама провело 70 рудара од укупно 150 колико штрајкује, а у Стару јаму, Страњане и Распоточје јутрос је стигла прва смена која ће се придружити колегама
Рудари рудника мрког угља у Зеници ноћ су провели у јамама штрајкујући глађу, а служба Хитне помоћи интервенисала је три пута када је тројици рудара позлило због изгладнелости.

Ноћ је у јамама провело 70 рудара од укупно 150 колико штрајкује, а у Стару јаму, Страњане и Распоточје јутрос је стигла прва смена која ће се придружити колегама и остати испод земље до испуњења захтева, преноси Клиx.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
На помолу решење за раднике „Грејања“

Зеничким рударима данас и званично истиче колективни уговор, а представници рудара почели су припреме за генерални штрајк који ће бити одржан 13. септембра.

У све три јаме на снази је радна непослушност, осим у јами Распоточје где се 24 сата дневно ради на испумпавању воде из јамских просторија како би се сачувала скупа опрема.

Огорчени рудари који су требали опремити ђецу за школу, вратити кредите и платити режије истичу како су препуштени сами себи те да у дубиози у којој се тренутно налазе немају више ништа изгубити.

Рудари су ступили у штрајк јер траже да им се исплате неисплаћене плате, а како се наводи рачуни зеничког рудника су блокирани због нагомиланог пореског дуга који је премашио 70 милона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације