Загађење Јадрана фекалијама попримило је такве размере да је недавно крај Водњана у Истри забележено чак и на снимцима из свемира.

Наиме, стручњаци се слажу да мрље које се виде на сателитским снимцима Гугл Мепса у подручју недалеко од канализацијског испуста код Водњана највероватније потичу од фекалија.

Фекалије се виде на подручју око Пероја у Истри, око четири километара западно од Фажане, те нешто мање северно од Бриона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кајакаши спасени из невремена у Хрватској

Проблем је посебно алармантан јер се наводно шире према Националном парку Бриони.

Начелник Канцеларије градоначелника Водњана Филип Мацан за Index.hr је објаснио да системом одвода и прочишћавања отпадних вода на подручју Града Водњан-Дигнано управља јавно трговачко друштво Прагранде д.о.о.

Он је, такође, истакао да се тај систем одвода и прочишћавања отпадних вода не користи искључиво за потребе корисника са подручја Града Водњан-Дигнано, већ и за шире подручје које територијално обухвата подручје насеља Штињан града Пуле, Града Водњан-Дигнано те Општине Фажана.

Из управе Праграндеа објаснили су хрватском порталу да проблем није ни њихов, него да долази због застарелог система из 80-их и најављују да ће следеће године почети изградња новог система који би требало да буде квалитетније решење.