НА подручју општине Беране успешно је реализован јавни позив за подршку развоју сеоског туризма, који је спровео Секретаријат за пољопривреду, туризам и водопривреду Општине Беране. Од пријављених десет сеоских домаћинстава, који пружају услуге смештаја услуге хране и пића у својим објектима њих девет је испунило критеријуме, изјавио је ресорни секретар за пољопривреду у Општини Беране Божо Премовић.

Он је истакао да је рок за реализацију пројеката испоштован, а формирана комисија извршила је контролу сеоских домаћинства која су аплицирала за средства. Том приликом установљено је да су одабрана домаћинства уредно измирила уговором назначене обавезе и да је позив реализован на обострано задовољство, као и да је дао резултате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ГРАД У ОБЛАКУ ПРАШИНЕ: Јак ветар донео пепео са Термоелектране

- Како смо сазнали од вредних угоститеља, сезона је била више него добра. Гости су долазили из целог света, а највише из земаља Скандинавије и Средоземља. Свиделе су им се нетакнута природа наших села, планина и језера, богата традиционална гастрономија - каже Премовић.

- Вредни домаћини су их укључивали у свакодневне радне обавезе. То и љубазност домаћина и гостопримство становништва, довешће и следеће године ове, али и нове госте. Локална управа ће настојати да и убудуће пружа што већу подршку за развој сеоског туризма тако што ће повећати средства за ову меру из агробуџета.


Смештај који испуњава услове / Фото Општина Беране

У помоћ вредним домаћиниствима на сеоском подручју која су кренула, у само на први поглед авантуру звану сеоски туризам, укључена је и Туристичка организација Беране.


На трпези укусна домаћа храна


- Урадили смо доста тога да бисмо допунили њихову понуду, посебно у Горњим Селима. Реновирали смо и опремили планинарски дом Суви до, набавили кајаке за језера на Бјеласици, урадили инфо табле - каже председник Туристичке организације Беране Иван Радевић.


ТРУД ДОМАЋИНА

ПРОМОВИСАЛИ смо сеоска домаћинства на најзначајнијим сајмовима туризма у Београду, Будви, Новом Саду, што сигурно није остало непримећено - додаје Радевић из ТО Беране.


Чари природе опчињавају

- Вредни домаћини су то све вратили својим радом на сеоским домаћинствима и односом према гостима. Надам се да ће их следеће године бити још више.