ДА ли ће радници локалног предузећа "Гријање" отпочети припрему за нову грејну сезону или ће њихови корисници остати без грејања, знаће се након састанка руководства Општине Пљевља са представницима предузећа "Гријање" и синдиката, које је најављено током ове недеље.

Део радника тог општинског предузећа недавно је саопштио да неће обављати припреме за сезону грејања, која почиње 1. октобра, због тога што им послодавац дугује 11 зарада. Запослени су казали да су пре месец дана добили плату за август 2018. године. Грађанима су препоручили да набаве угаљ и дрва или се греју на струју.

Након што су радници најавили да ће долазити на посао, али неће обављати радне задатке, в. д. директора ДОО "Гријање" Мила Василијевић поручила им је да ће сезона грејања почети са њима или без њих. Она је додала да су питања такве врсте уређена законом, нарочито када су у питању јавне службе које обављају делатности од општег интереса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Порезници препунили касу Црне Горе

Председник општинског Синдикалног повереништва Савеза синдиката Црне Горе Ратко Пејовић позвао је руководство општинског предузећа "Гријање" да уз помоћ Општине Пљевља, као оснивача, реше нагомилане проблеме у предузећу.

Радницима угрожена егзистенција,фото М.Дробњак

Из градске котларнице загревају се станови и пословни простори у центру града. Радници кажу да неће подложити котлове, али ће редовно долазити на посао, с обзиром на то да по закону немају право на штрајк јер обављају делатности од јавног интереса.


СПРЕМНИ И НА ОТПРЕМНИНЕ

НЕКОЛИКО радника заинтересовано је за споразумни престанак радног односа уз исплату отпремнине, који је предложила Влада.

- Тражимо да нам се омогући да као и радници у другим општинским предузећима напустимо фирму уз исплату отпремнине. Ми то не радимо од добра већ што смо у озбиљним егзистенцијалним проблемима - саопштили су радници и додали да су неки од њих поднели тужбе којима су тражили исплату зарада, али да ни годину након тога нису донете пресуде.