ПРВИ "Фестивал грожђа" у Вирпазару озваничио је почетак бербе грожђа у богатој пољопривредно-туристичкој регији Црмнице. Фестивал је спојио симболику, традицију, а и атракцију гажења грожђа у бурадима уз забавни програм, и дегустацију производа највећег руралног подручја Бара.

Процењује се да у Црмници има више од 200.000 чокота винове лозе. Винарима је берба грожђа један од важнијих догађаја у години, и истичу да треба знати када се грожђе бере. Симболични почетак бербе грожђа обележен је у селу Лимњани, у виноградима Илије Клисића, што је била увертира у први "Фестивал грожђа".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАТО ВОЈНИ ОБЈЕКАТ НА СИЊАЈЕВИНИ: Полигон ипак на планини

- Оваква манифестација је фалила овом региону. Имамо бренд, производ "вранца" који је увек у врху квалитета свих вина што се тиче црвених вина. Ненаправити и обележити почетак бербе била би грешка, али заједно са Општином и Туристичком организацијом Бара направили смо прву црмничку бербу - казао је Клисић, истичући задовољство што је почетак бербе обележен у његовим виноградима, у близини Цркве Светог Томе.

Према речима Клисића, грожђе у црмничким виноградима требало би бити обрано до краја септембра ако дозволе метеоролошки услови.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЕДМИ "МОНТЕНЕГРО ПРАЈД": Парада на Малу Госпојинуц

- Мој предлог је да уколико буде сунца, ако временске прилике дозволе грожђе треба задржати у винограду што дуже. Мислим још неких 15 дана. Свакако, берба је почела и винари процењују када ће убрати своје грожђе - каже Клисић који има 10.000 чокота винове лозе.


Гацање грожђа

Туристичка организација Бар "Фестивал грожђа" организује заједно са Општином Бар и Месном заједницом Црмница. Организатори су припремили посетиоцима велику количину грожђа за бесплатну дегустацију.

- Фестивал грожђа се ове године организује први пут. Драго нам је што је био велики одзив, а међу посетиоцима је и много туриста. Фестивал који се организује почетком септембра у славу грожђа, вина, виноградара, региона Црмнице генерално може да утиче на повећање туристичког промета подсезоне - казао је директор ТО Бар Емил Кукаљ.

За први Фестивал грожђа припремљен је квалитетан културно-забавни програм у коме су учествовали камерни хор "Антивари Мусица", етно-група "Зора", и певач народне музике Маринко Роквић.


Своје умеће представиле вредне Баранке
СПЕЦИЈАЛИТЕТИ ОД ГРОЖЂА

НВУ Жене Бара великог срца су за посетиоце Фестивала припремиле специјалитете - слане и слатке од грожђа. На два штанда вредне жене Бара су показале по ко зна који пут уметност припреме гастрономских специјалитета, и по укусу и по декорацији.

- Специјалитете смо спремале по рецептима наших бака. Понудили смо гостима Фестивала јапраке у листу лозе, куглице пуњене крупним зрнима грожђа у црној чоколади, мафине са сувим грожђем, погачу... Све смо спремиле од срца - казала је Александра Косовић из НВУ.