У САРАЈЕВУ је у недељу одржана прва Парада поноса у БиХ у којој је учествовало више од 2.000 људи, што је премашило и очекивања организатора.


Под слоганом "Има изаћ" припадници ЛГБТ заједнице у еуфоричној и врло опуштеној атмосфери мирно су прошетали од Вечне ватре у Титовој улици до зграде Парламента БиХ.


Цели скуп прошао је без иједног инцидената. Томе су значајно допринеле и велике мере обезбеђења, које су биле на снази све док се учесници параде нису разишили. Скуп је обезбеђивало 1.200 полицајаца који пре почетка никоме, па ни пешацима, нису дозвољавали да се крећу планираном рутом шетње.


За време шетње учесници су певали песме, међу којима се издвајала "Ај Кармела" Дарка Рундека. Усхићено су звиждали, махали заставама дугиних боја и транспарентима којима су објављивали "смрт фашизму" и позивали на поштовање права ЛГБТИК заједнице.

Међу транспарентима издвајали су се "Ја БиХ слободу", "Солидарност", "Љубав није привилегија", "Рука поред руке од Сарајева до Бањалуке"... Подршку су добијали и са оближњих зграда са којих су им станари уз осмех махали, слали пољупце.

По завршетку шетње организатори параде свима су захвалили што су дошли да подрже "борбу за освајање равноправности свих грађана у БиХ".


ЈАВНЕ ЛИЧНОСТИ

ПАРАДУ поноса у Сарајеву подржале су бројне јавне личности из БиХ. Међу њима глумци Феђа Штукан и Алмир Курт, сценариста Феђа Исовић, режисер и продуцент Адемир Кеновић, уметник Божо Врећо. У шетњи је био премијер Кантона Сарајево Един Форто, амбасадори Ерик Нелсон (САД), Метју Филф (Велика Британија), те други политичари, спортисти...

ПРОЧИТАЈТЕ И: СЕДМИ "МОНТЕНЕГРО ПРАЈД": Парада на Малу Госпојину