Пленковић и Пуповац траже решење да СДСС остане партнер; Премијер тражи интонирање химне у школама

Ј. Керблер

06. 09. 2019. у 13:18

Пленковић и Пуповац траже решење да СДСС остане партнер; Премијер тражи интонирање химне у школама

Андреј Пленковић
Фото: Танјуг/АП

У седишту хрватске владе у Загребу три часа је трајао састанак коалицијских партнера да се нађе решење да СДСС остане партнер
ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

У седишту хрватске владе у Загребу три часа је трајао састанак коалицијских партнера да се нађе решење да СДСС остане партнер, као и да на том сусрету Милорад Пуповац објасни шта је заправо мислио када је упоредио данашњу Хрватску са НДХ.

Лидер Срба у Хрватској није се изјаснио на састанку коалицијских партнера шта ће да уради, нити се оградио од изјава које је дао Радио Сарајеву, али је показао вољу да се нађе решење. Ускоро се очекује још један састанак који ће имати у четири Пуповац и Пленковић, а СДСС би требао почетком следеће седмице да се изјасни остаје ли уз садашњу коалицију.

Прочитајте још - Пуповцу нове претње и уцене


На састанку у Банским дворима били су и представници осталих мањина, међу којима и Фурио Радин који је потпредседник Хрватског сабора и који се заузео да се нађе компромисно решење како би коалиција опстала. По њему је то и најбоље решење за Хрватску у овом тренутку.

Део учесника састанка је и инзистирао да Пуповац “повуче” речи о успоредби Хрватске и НДХ као предуслов опстанка коалиције.

ХИМНА У ШКОЛАМА

“Што се мене тиче, свака радна седмица у школама може да започне са интонирањем хрватске химне", каже хрватски премијер Андреј Пленковић уочи почетка школске године у хрватским школама.

Пленковић тврди да би извођење химне “Лијепе наше” учило младе људе да респектују институције и државу.

Химна ће се изводити у понедељак у свим школама у којима првашићи крећу у школске клупе, а директорима школа је остављенк на вољи да одлуче хоће ли се изводити химна у учионицама ученика виших разреда.

Расправе треба ли изводити хрватаку химну сваког дана на почетку наставе у школама кренуле су након вести да су то правило увели Французи, тиме да се хрватске политићке странке не слажу да химну треба изводити баш сваки дан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)