ПАПРЕНЕ ЦЕНЕ: На мору квадрат и до 4.000 евра

И.Д.С.

среда, 04. 09. 2019. у 17:40

ПАПРЕНЕ ЦЕНЕ: На мору квадрат и до 4.000 евра

ВРЕДИ Једна од зграда на тржишту некретнина Фото некретнинецрнагора.ме

Поскупеле некретнине у Црној Гори, у односу на лани цене увећане за чак 11,6 одсто; За износ који треба издвојити за стан на приморју могу се купити две јединице у Никшићу

ЦЕНЕ метра квадратног станова у Црној Гори у односу на прошлу годину порасле су за чак 11,6 одсто, показују подаци званичне статистике. Према истим подацима, квадрат у новоградњи у просеку износи 1.204 евра, али се на приморју, како наводе из агенције за некретнине, крећу и до 4.000 евра. Према речима економског аналитичара Милоша Конатара, цене су резултат тржишта и прихватљиве су све док је неко спреман да их плати, међутим, с обзиром на стандард грађана, држава би требало да узме више учешћа како би се просечном раднику помогло да реши стамбено питање по неким прихватљивијим ценама.

Најскупљи станови продају се на приморју, где цена квадрата, у просеку износи 1.368 евра, док су најјефтинији у средишњој регији где је просек 677 евра. Цену станова, како су објаснили из Монстата, између осталог диктира и учешће станова солидарне стамбене изградње.

Да цену квадратног метра, између осталог диктира и учешће станова солидарне стамбене изградње, те да би тај сектор требало унапредити, сматра и Конатар. Он тврди да могућности за побољшање система за решавање стамбеног питања просечног радника у Црној Гори кроз фондове солидарне изградње има, међутим, како истиче, питање је само воље и приоритета државе.

- Добар пројекат који је држава реализовала у том циљу је "1000 плус" који је омогућио одређеном броју људи да макар добије кредит, јер иако за разлику од функционера, они плаћају пуну рату тог кредита, имају неке повољности, као што је каматна стопа која је кроз пројекат нижа. Такве пројекте би требало унапређивати и на тај начин омогућити онима којима нису доступне тржишне цене да реши своје стамбено питање - сматра Конатар.

Како су, за "Новости", казали из грађевинског предузећа "Нормал компани", тренутно реализују два пројекта у Подгорици и у Тивту, а цене метра квадратног крећу се од 1.400 до 1.500 евра. Тврде да постоји велико интересовање и да је остао мали број непродатих станова.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕКОЛОШКИ ИНЦИДЕНТ У ЦГ: Лимом "плови" угинула риба


- Инвестирање у некретнине грађанима пружа већу сигурност и исплативост с обзиром на то да су камате на штедњу код банака у последње време ниже у односу на ранији период - навелe су те компаније.

Милош Конатар/Фото ГП УРА


ДВА ЗА ЈЕДАН

НАЈСВЕЖИЈИ подаци статистике, која обухвата комплетну државу, показује да просечна цена квадрата стана у новоградњи у Црној Гори износи 1.206 евра, док је у главном граду просек само два евра нижи. Најјефтинији стан може се, према подацима Монстата, купити у средишњој регији и то по цени од 677 евра по квадрату. То значи да се у Никшићу могу купити два стана за износ који би се издвојио за исту квадратуру некретнине у неком приморском граду, где је просечна цена 1.368 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације