СТУДИЈА изводљивости показаће да ли је могуће успоставити ноћне летове са тиватског аеродрома. Избор понуђача очекује се ових дана, саопштио директор "Аеродрома Црне Горе" Данило Орландић. Каже да је тренутни дуг националне авио- компаније 29 милиона евра и да по споразуму "Монтенегроерлајнс" уплаћује сваког месеца део трошкова за услуге. Орландић је најавио нова улагања у подгоричку ваздушну луку и истакао да ће се инвестиција "тешка" четири милиона долара за тиватски аеродром вратити наредне, летње сезоне.

У трци за избор понуђача за израду студије изводљивости, која би показала, да ли је могуће успоставити ноћне летове на Аеродрому Тиват су компаније "Ербас" и "Аеродроми Париза". Ако овај пут успе тендер и анализе буду позитивне, наредне године у Тивту би могли бити организовани и ноћни летови, саопштио је директор "Аеродрома Црне Горе".

- Верујем да ћемо наредних неколико дана донети одлуку о ноћном старту у Тивту, а реализација инвестиције ће зависити од много фактора. Међутим, урадићемо све да то буде у што скоријем року - појаснио је први човек "Аеродрома".

Орландић истиче да је "Аеродром Тиват" профитабилно предузеће и да ће пословном успеху ове године додатно допринети активирање терминала 2. Од јуна, када је отворен, опслужено је, истиче, 100.000 путника. У изградњу, напомиње Орландић, утрошено је четири милиона долара али, како каже, садашња наплата такси охрабрује.

- Садашње процене су да ћемо комплетан износ улагања вратити најкасније током наредне летње сезоне и, верујте, реткост је да се толика инвестиција врати у тако кратком року - нагласио је Орландић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Будући студенти медицине мораће да се изјасне да ли ће са дипломом остати у земљи


Влада је крајем јула усвојила Предлог концесионог акта за црногорске аеродроме. План је да одабрани закупац у прве три године уложи 80 милиона евра у модернизацију, односно 200 милиона док траје закуп 25 или 30 година. Орландић каже да поступак дугорочног закупа неће успорити улагања у аеродроме. Из прихода предузећа ће се у Подгорици градити нови простор за путнике, још шест шалтера за чекирање. Ипак, поручује, одлуке власника, односно државе су обавезујуће.


Данило Орландић, Фото Вијести


- Држава је стопостотни власник црногорских аеродрома и менаџмент компаније поступаће по одлукама које донесе Влада - поручио је Орландић.

Тренутни дуг националне авио-компаније "Аеродромима Црне Горе" је 29 милиона евра. Орландић каже да им тренутно наруку иде потписани протокол према којем авио-превозник уплаћује редовно део аеродромских такса.

- Сви ми заједно морамо донети одлуке које ће значити опстанак и бољу валоризацију "Монтенегро ерлајнса", јер је јако битан за државу - оценио је Орландић.


РЕКОРДНИ ПРИХОДИ

ДИРЕКТОР "Аеродрома" саопштио је да ће ове године бити опслужено 2,6 милиона путника, или милион више него 2016. и да ће приходи бити рекордни. Најавио je и преговоре са авио-превозницима па би у догледно време могле бити успостављене линије са појединим градовима Скандинавије, а поједине сезонске постале целогодишње.