Црна Гора уклања споменике историјским личностима, али не и злочинцима!

В. КАДИЋ

среда, 04. 09. 2019. у 16:00

Црна Гора уклања споменике историјским личностима, али не и злочинцима!

Јусуф Чекић

Уклоњено обележје Пуниши Рачићу, а у Тузима постављено Дед Ђон Љуљију; Док је Пуниша био за српско уједињење, Љуљи се залагао да Плав и Гусиње не припадну Црној Гори

ЈОШ се нису осушили образи братства Рачић из Слатине код Андријевице, када су надлежне инспекцијске службе Црне Горе, под притиском званичног Загреба уклониле споменик Пуниши Рачићу који су са комшијама и пријатељима из села на Петровдан 2017. на породичном имању подигли споменик. Две године касније (управо ових дана) у Тузима је постављен споменик националном "хероју Албанаца" Дед Ђон Љуљију, такође на приватном поседу, испред његове куће.

Док је Пуниша био за српско уједињење, Љуљи се залагао да Плав и Гусиње не припадну Црној Гори! Уз то, он је био члан Призренске лиге и учесник ратних окршаја у Плаву и Гусињу (1879-1890), када је турско-албанска страна мобилисала своју војску са подручја Космета, северне Албаније, Плава и Гусиња и пружила оружани отпор црногорској војсци, и тако спречила да Плав и Гусиње уђу у састав црногорске државе, упркос одлуци Берлинског конгреса 1876. године. Љуљи је био вођа устанка у Малесији 1911. године, када се на брду Дечић у близини Подгорице први пут завијорио двоглави орао после 1443.године!

У Вусању код Гусиња, годинама стоји споменик ратном злочинцу Јусуфу Челићу - Исуфу Чељи, који је 28. јула 1944. године у Велици са Немцима и шиптарским злочинцима са Космета, Плава и Гусиња, муслиманском милицојом из Бихора, учествовао у погрому више од 700 жена и деце православне вере. Прича о овом споменику нашла се и у црногорској скупштини када је посланик ДФ-а Будимир Алексић питао министра културе Александра Богдановића - зашто Влада Црне Горе годинама не предузима никакву иницијативу за уклањање тог споменичког комплекса, подсећајући да то обележје чак светли ноћу!

- Док су у Слатини чекали багере да ударе на малу спомен-плочу посвећену српском патриоти, у селу Вусање још чврсто стоји споменик албанском балисти и ратном злочинцу. И врху државе он не смета! С друге стране, званични Загреб нема намеру да сруши споменик злочинцу и терористи Миру Барешићу, који је убио црногорског амбасадора Владимира Роловића у Стокхолму, каже, за "Новости", Алексић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФИЛМСКЕ СЦЕНЕ У КЦ ЦРНЕ ГОРЕ: Притвореник покушао бекство


Министар Богдановић одговорио је да његов ресор и Влада нису надлежни за уклањање бесправно подигнутих објеката, односно спомен-обележја, већ органи локалне управе.


Споменик Пуниши Рачићу


- Како је Министарство културе било надлежно кад је наредило да се макне постамент где је требало да буде споменик Павлу Ђуришићу у селу код Берана, на приватном имању, а ово је на државном имању, и то поред основне школе, подсећа Алексић.


ПРОПАЛЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

ДОК је Подгорицом управљао градоначелник Славољуб Стијеповић (умешан у аферу "Коверта") један број невладиних организација затражио је од њега да градска улица у главном граду понесе име убијеног југословенског амбасадора Владимира Роловића, али узалуд. Није прошла ни иницијатива да се поред хрватске амбасаде у Подгорици подигне споменик Роловићу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Чеда

04.09.2019. 16:33

Част и брука живе довјека...Мило и његови подхитно у затворе због издаје и колаборације са злочинцима.

dejan

04.09.2019. 16:45

Ne smemo izjednacavati narod Crne Gore sa vladom Crne Gore. Crnogorci su nasa braca. Milo I ostali ne mogu razbiti vekovnu slogu I jedinstvo.

КИР СРБИН

04.09.2019. 17:46

@dejan - A ко бира Мила? Па половина овијех што су као против њега на изборима гласа ДПС, ајде јадан није ваљда да ти после 25 година то није јасно.

Srbin po pradedi poreklom iz CG

04.09.2019. 19:05

@dejan - Da tako bi trebalo da bude- ali važi i ona stara izreka jednog umnog Grka koji je rekao "ponovi jednu laž desetinu puta pa ćeš početi i sam da veruješ da nije više laž nego je istina"! Tako je i sa Crnogorcima.Starija generacija delom i veruje u to da su im Srbi braća, ali mladi naraštaji koji stasavaju kao "Milogorci-Montenegrini" o bratstvu sa Srbima nažalost niti šta znaju, niti žela da išta saznaju! Dobar deo Milogoraca u Srbiju gleda kao mesto gde im je moguća pljačka i iskorišćavanje!

Анти Антифа

04.09.2019. 17:44

Тако је то кад од Црне Горе постанеш Crna Gora

Blagoje Jovovic

04.09.2019. 18:25

Ovo je još jedan dokaz da je milova milogora od kad je ušla u zločinačko teroristički Nato pakt,postala klasična fašistička tvorevina,koja otvoreno neguje i poštoje fašizam.Skoro je neverovatno da u jednoj Evropskoj drzav,u 21 veku se postavljaju spomenici šiptarskim monstrumima i pripadnicima nacistickih SS jedinica.Trebaju da znaju da Vasojevića majke još uvek rađaju Puniše i da će sigurno doći dan kad će neki novi Puniša ispaliti hitac slobode na moderne milogorske ustaše...

naranca

04.09.2019. 18:46

Ajde uradite ono sto od vas demokratski traze svi evropjani…..Stavi te njegovu bistu!!!!!!!!!!!!!!!!!!@