ДЕМОКРАТСКИ фронт поручио је да неће учествовати у изборним реформама уколико се променом Устава Црне Горе не обезбеди равноправност српског народа. У овом политичком савезу више пута су указивали на обесправљеност око 30 одсто Срба који су постали "грађани другог реда" и то у држави коју су њихови преци с поносом стварали. Поручују да ће стати у одбрану светиња Митрополије црногорско-приморске и свог идентитета без обзира на то ко био на "супротној страни".

Већ на старту ова прича је неприхватљива за Социјалдемократску партију социјалиста и Грађански покрет УРА, док се из владајуће већине још нису о томе изјаснили. Из УРЕ поручују да у овом тренутку не треба било коју групу стављати испред борбе за све грађане, док у СДП оцењују да се идентитетска питања у времену дубоке институционалне кризе не отварају да би се решавала већ супротно - да се не би решавала она питања која се објективно могу решити.

Професор др Срђан Вукадиновић, политички аналитичар, не мисли тако.

- Захтев ДФ је у потпуности оправдан и сматрам да је сада прилика да се у Устав Црне Горе угради репрезентативност српског народа. Ако се то сада не учини питање је када ће, јер је ситуација веома тешка - каже Вукадиновић, за "Новости".

Наш саговорник сматра да је очекивана реакција дела опозиције (СДП и УРА).

- Мислим да их неће подржати ни Демократска Црна Гора, али не због тога што се они не сматрају репрезентима српског народа него због непремостивих сукоба са Демократским фронтом. Тек када буде сигуран да има две трећине гласова у парламенту ДФ може условљавати. Измене устава се не могу наметати - било да се ради о представнику међународне заједнице или некаквим ванинституционалним начинима деловања - наглашава Вукадиновић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Будући студенти медицине мораће да се изјасне да ли ће са дипломом остати у земљи


Професор подсећа на изузетно лошу позицију српског народа у Црној Гори.

НЕМА ПОСЛА ЗА СРБЕ ПРЕДСТАВНИКА српског народа у Црној Гори нема у државним институцијама, од месне заједнице до дипломатије. Не постоји могућност да се у државним институцијама и локалној самоуправи запосли неко ко се национално изјашњава као Србин, због лако уочљиве пристрасности и злоупотребе Управе за кадрове Црне Горе - истиче Вуксановић.

- Срби су овде угрожени, а то се види и по њиховој заступљености у центрима моћи - политичким, економским, образовним, где их нема! Они који персонификују српски народ или странке које намеравају то да буду немају уплива у тим структурама власти - додаје Вукадиновић. - Иако Срба има око 30 одсто ми данас имамо контрадикторност, имамо смешну ситуацију да, рецимо, Бошњачка странка, са два своја посланика, има значајан број репрезената у овим центрима моћи који знатно превазилази не само број изборног капацитета него и бројности тог народа у Црној Гори.

О незавидном положају српског народа у Црној Гори упозорава др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета.

- У грађанској Црној Гори српски народ је третиран као мањински, иако званични попис становништва показује да у Црној Гори нема већинског народа. Драстичан случај дискриминације и кршења равноправности показује чињеница на национални савет српског народа у Црној Гори, који представља скоро 30 одсто укупног становништва, за функционисање и реализацију пројеката на заштити идентитета, добија исто онолико средстава колико и национални савет са једним процентом становништва - наводи Вуксановић.