ЦРНОГОРСКИ поморски сектор у коме је у компанијама широм света упослено око 7.000 људи, могао би да доживи прави слом, после серије откривених нарко-товара где су главни учесници нарко-бизниса управо поморци из Црне Горе, често са највишим звањима у овој бранши! Компанија Mediterranean Shipping Co., са седиштем у Женеви, која послује у неколико градова у САД, донела је одлуку да се на бродовима који плове до лука Јужне Америке више не могу запошљавати поморци из Црне Горе. Таква одлука је донета после велике историјске заплене око 18 тона кокаина, вредног око 1,2 милијарде долара, који је пронађен на броду те компаније "МСЦ Гајан", после упловљавања у луку Филаделфија! Нечувеном открићу претходила је заплена белог праха на једном броду исте компаније у Чилеу. У оба случаја главни актери су били поморци из Црне Горе Иван Ђурашевић, Бошко Марковић, Александар Каваја и Ненад Илић.

Осим тога власти САД званично су обавестиле МСЦ, који запошљава 70.000 људи, од чега чак 2.000 помораца из Црне Горе, али и друге велике контејнерске бродаре, чија пловила одржавају редовне линије са лукама САД, да су њихови бродови у чијим посадама преовлађују поморци из Црне Горе, непожељни у Америци.

Прочитајте још - ПОМОГАО ОКО УТОВАРА ДРОГЕ НА БРОД: Црногорац оптужен у највећој заплени кокаина у Америци!

Да то нису наклапања, потврђују мејлови, које са вишим официрима - заповедницима бродова и управитељима строја из Црне Горе, размењује један од топ менаџера у тзв. Соренто флоти МСЦ-а, капетан Антонио Мареска. Он своје колеге обавештава да ће због шверца наркотика на једном од њихових бродова врло брзо чак 15 "контејнераша" променити менаџмент, а тиме и посаде.

- Захтеваћемо од надлежних државних институција да испитају да ли су ове информације о укидању виза поморцима тачне и да обавесте јавност које су мере предузеле у њиховом спречавању - каже Владимир Јокић, доскорашњи градоначелник Котора. - Уколико су ове информације истините, наши државни органи морају да предузму хитне мере, да контактирају са службама САД и да заједнички изврше удар на кријумчаре наркотика и на тај начин покажу спремност да се овој пошасти стане на крај.


По тврдњама једног висококотираног поморског официра из Котора, који плови на "странцу", неки поморци су се одрекли држављанства Црне Горе и узели друго.

ПАСОШИ - У СКЛАДУ са нашим сазнањима генерално није случај да се поморци одричу држављанства Црне Горе, како би несметано пловили. Ово су евентуално случајеви оних помораца који су запослени на једној великој поморској компанији која запошљава велики број наших помораца на којој се, нажалост, неки "поморци" баве криминалним радњама, саопштили су из Управног одбора Удружења поморских капетана Црне Горе, који су потврдили да је "компанија власница спорног брода, као превентивну меру, донела одлуку да се на петнаестак бродова који плове до лука Јужне Америке више не могу запошљавати наши поморци".

- Велики је страх од укидања виза и губљења хлеба - каже овај саговорник "Новости", који је "посао" око добијања другог држављанства већ завршио. - Више од 40 помораца из Црне Горе лежи због шверца кокаина у затворима широм света. Америчке власти потражују неколико њих који су дан пре откривања кокаина побегли са брода у Филаделфији. Многи су "пали" у Чилеу, Перуу, Бразилу... Ово је тек почетак. За црногорске поморце тек долазе црни дани.

Прочитајте још - Црногорац "пао" са 800 кг кокаина

Председник Покрета за промене и посланик Демократског фронта Небојша Медојевић каже да су "црногорске власти гурнуле поморце у шверц кокаина".

- Америчке безбедносне агенције, а посебно ДЕА од 2006. са посебном пажњом прате деловање нарко-картела из Црне Горе, који су постали велики глобални играчи са одличним везама са јужноамеричким картелима који производе кокаин - објашњава Медојевић. - Улога црногорских помораца у транспорту великих количина кокаина преко Атлантика, на великим трговачким бродовима, на рутама према Европи, регистрована је још 2007/2008. године и од тада су под посебном пажњом ДЕА.