УСТАШТВО НА ДЕЛУ: Томпсон узвикивао За дом спремни, публика дизала десну руку

Танјуг

недеља, 01. 09. 2019. у 12:12

УСТАШТВО НА ДЕЛУ: Томпсон узвикивао За дом спремни, публика дизала десну руку

Илустрација; Фото: Архива ВН

Хрватски певач Марко Перковић Томпсон је на концерту у суботу отпевао песму "Бојна Чавоглаве", а Скрадином је за неколико минута загрмело "за дом спремни" уз истовремено дизање десне руке целе публике
Хрватски певач Марко Перковић Томпсон, познат по проусташким наступима, у суботу је на концерту у Скрадину отпевао песму "Бојна Чавоглаве", а Скрадином је за неколико минута загрмело "за дом спремни" уз истовремено дизање десне руке целе публике, пренео је портал Index.hr.


Извикивање тог усташког поздрава на јавном простору представља кршење закона и Устава Републике Хрватске, па се поставља питање хоће ли реаговати полиција, наводи портал.


Индексподсећа да је пре две недеље Високи прекршајни суд донео пресуду према којој је извођач песме "Бојна Чавоглаве” правоснажно прекршајно кажњен због јавног извикивања поздрава “за дом спремни" на њеном поцетку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КОНЦЕРТ ТОМПСОНА: Сплитом орило За дом спремни


Пресуда је донета 13. јуна ове године, а њоме је кажњен макарски певач Марио Росо који је Томпсонову пјесму извео на једном од макарских тргова приликом обележавања 20. годишњице акције Олуја.


У пресуди стоји да је поздрав “за дом” и “за дом спремни” коришћен и као службени поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и који је утемељен на расизму и тиме симболизује мржњу према људима различите расе, верског и етничког идентитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

КИР СРБИН

01.09.2019. 12:18

Поштују људи своју традицију, шта ћеш, нажалост ми се још увек вртимо у круг јурећи свој реп....

MOLIM VAS INFORMISITE SVET

01.09.2019. 12:27

Evo ja licno molim sve vas koji znate nacine kako da se obaveste EU,SAD,strane vlade i medjunarodne institucije da to ucinite.Svi vi koji dobro znate engleski mozete to uraditi.Molim vas obavestite svet sta se to u Hrvatskoj desava.Sta rade Srbima,sta rade emigrantima i sta su ustasi radili Srbima.Ovo je samo produzenje ustastva i NDH.Ako ne obavestimo svet sve ovo ce se intenzivirati.Oni zbog povampirenog ustastva napadaju i turiste zbog njihove boje koze ili samo zbog toga sto su stranci.UZAS!

crno-beli svet

01.09.2019. 12:30

Zvanicnici EU -BEZ KOMENTARA,pa to je njihova miljenica demokratska ustaska drzava,jel li frau merkel,da ne kazem frau hitler.

Mirko

01.09.2019. 12:36

Neka. Pustimo ih neka pokažu svoje pravo lice. Treba objaviti informaciju ali ne nasedati na provokacije. Ja BiH voleo da i predsednik vrši takav pozdrav i cela njihova vlada.

Miki-Zg

01.09.2019. 12:56

Meni je to normalno ,eklatantni primjer da Hrvati vole ustaše ,njihove pozdrave ,dok svi u EU zabranjuju nacizam ,fašizam ( Austrija ,Njemačka .) ovdje u Hr. je kul ,prestiž,herojstvo ,pomodarstvo u svim segmentima društva !

Misao

01.09.2019. 13:06

Hrvatska je genocidna tvorevina, nastala na najvecem balkanskom genocidu i istrebljivanju jedne nacionalne manjine, tokom XX veka u vise odvojenih sukoba.

Milisav

01.09.2019. 13:35

@Misao - Srbi su bili narod, ne manjina. Republika Hrvatska je po ustavu bila republika hrvatskog i srpskog naroda.

Nenad NS

01.09.2019. 13:08

za dom spremni im je "braniteljski" pozdrav a Jel i dizanje desne ruke "branitelj" izmislio?

Jooooj

01.09.2019. 14:18

pa u Skradinu su do drugog rata svi bili Srbi... ko što su i Čavoglave do pre sto pedeset godina. Šta ti je kompleks konvertitstva...

Браца

01.09.2019. 17:15

@Jooooj - У Скрадину су до Олује, живели искључиво Срби онда су протерани као и остали. Поуздано знам да ту није било конвертитства.

Bg

01.09.2019. 23:06

Sirenje mrznje i u srbiji u hr, tako vas zaglupljuju politicari koji zele da ostanu na vlasti. Pozdrav