Хрватски певач Марко Перковић Томпсон, познат по проусташким наступима, у суботу је на концерту у Скрадину отпевао песму "Бојна Чавоглаве", а Скрадином је за неколико минута загрмело "за дом спремни" уз истовремено дизање десне руке целе публике, пренео је портал Index.hr.


Извикивање тог усташког поздрава на јавном простору представља кршење закона и Устава Републике Хрватске, па се поставља питање хоће ли реаговати полиција, наводи портал.


Индексподсећа да је пре две недеље Високи прекршајни суд донео пресуду према којој је извођач песме "Бојна Чавоглаве” правоснажно прекршајно кажњен због јавног извикивања поздрава “за дом спремни" на њеном поцетку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КОНЦЕРТ ТОМПСОНА: Сплитом орило За дом спремни


Пресуда је донета 13. јуна ове године, а њоме је кажњен макарски певач Марио Росо који је Томпсонову пјесму извео на једном од макарских тргова приликом обележавања 20. годишњице акције Олуја.


У пресуди стоји да је поздрав “за дом” и “за дом спремни” коришћен и као службени поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и који је утемељен на расизму и тиме симболизује мржњу према људима различите расе, верског и етничког идентитета.