Рожаје Иконопис сликају људи добре воље

М. СЕКУЛОВИЋ

субота, 31. 08. 2019. у 07:56

Рожаје Иконопис сликају људи добре воље

Владика Јоаникије и отац Слободан пред црквом Ружица / Фото Епархија

У Рожајама где живи шест одсто православаца, реконструисан храм Светог Јована Крститеља. Квадрат иконописања је 90 евра. Треба осликати 400 квадрата

ПОДИЗАЊЕМ Цркве Светог Јована Крститеља у Рожајама, непуних шест одсто православног живља у овом граду добили су снажну поруку да остану на својим огњиштима и да је мајка црква и овде са њима.

Наиме, православни верници од 1947. године, када су цркву срушили комунисти у име "братства и јединства" и на њеном месту саградили ОШ "Мустафа Пећанин", могли су да се слободно моле и свећу запале само у својим домовима или у православним светињама у околним градовима. Прву цркву, далеке 1684. године срушили су Турци, а на њеном месту у насељу Сухо Поље, остали су само темељи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бијело Поље: Реку ће бранити испред "Хитона"

Тако је било све до 1992. године, када је после две године радова, коначно освештан храм Светог Јована Крститеља -црква Ружица. Међутим, време је учинило своје, па је после неопходне обнове, која је потрајала четири године, завршена комплетна реконструкција спољашњости храма, кровног покривача, фасаде и столарије.

- Осим тога, у потпуности је - каже парох рожајски, свештеник Слободан Радојевић - обновљен Парохијски дом, а направљене су и стазе око цркве. - Недавно је почело украшавање унутрашњост храма, који ће красити живопис. До сада је завршена олтарска апсида, а ових дана, кренуло се са осликавањем куполе. Надамо се да ћемо, уз Божју и помоћ људи добре воље, до храмовне славе, празника Рођења Светог Јована Крститеља, 7. јула следеће године, успети да завршимо иконописање унутрашњости цркве. Пре свега захваљујући и православном становништву из Рожаја, које се укључило у акцију прикупљања прилога за иконописање цркве Ружице. Уздамо се у помоћ високопреосвећеног митрополита Амфилохија и Митрополије црногорско-приморске, који су, иначе, приложници већине новчаних средстава, уложених у наведене радове.


Отац Слободан Радојевић, који верује да ће унутрашњост цркве Ружице ускоро бити иконописана, позвао је све људе добре воље, а пре свих чланове братстава Магделинић, Булатовић, Вељовић, Гаровић, Радевић, Ратковић, Алексић, Ђуровић, Зекић, Ивановић, Белоице, који живе изван Рожаја да се укључе у прикупљање средстава. Квадрат иконописања је 90 евра, а укупна површина унутрашњости храма, која ће бити иконописана, је 400 квадрата.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Графити са ликом Ратка Младића осванули на зградама у Бару


ПРИЛОЗИ

СВИ који желе да учествују у иконопису, чиме ће се употпунити обнова цркве Ружице, новац могу донети у цркву или уплатити на жиро-рачун: 510 - 92565 - 56 Епархија-ЦО Рожаје са назнаком "за обнову цркве Ружице".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације