Ратари Црмнице још без повластица за пролаз кроз тунел

Б. ДАБИЋ

29. 08. 2019. у 06:56

Ратари Црмнице још без повластица за пролаз кроз тунел

Рампа испред уласка у тунел Созина / Фото А. Баковић

Мештани Црмнице већ 15 месеци чекају да добију пропуснице за тунел Созина. Бесплатан пролазак значио би уштеду на месечном нивоу око 150 евра

СТАНОВНИЦИ највећег руралног подручја у барској општини, Црмници, још нису добили бесплатан пролазак кроз тунел Созина иако им је то обећано пре 15 месеци из врха државе, као вид подстицаја пољопривреде.

У мају прошле године, обећано је да ће две стотине Црмничана имати бесплатан пролазак кроз тунел Созина, али до данас то није реализовано. Истина, критеријуми за доделу пропусница за бесплатан пролазак кроз тунел Созина требало је да се одреде у Месној заједници Црмница. Црмничани се још нису "сложили" коме да доделе бесплатан пролазак кроз тунел Созину.

На подручју Црмнице и засеока живи око 1.200 становника, а повластица за бесплатан пролазак кроз тунел Созина за домаћинство би значила уштеду на месечном нивоу око 150 евра.

- Бесплатан пролазак кроз тунел Созина је један од подстицаја да људи остају у сеоским домаћинствима - казали су у МЗ Црмница.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кнежевићу гасе телевизију?!

У Вирпазару има 180 мештана који раде у Бару, али већина нема земљу и не бави се пољопривредом, нису пољопривредни произвођачи, а иницијатива за повластице по питању путарине управо је била да је добију пољопривредници који су регистровани за ту делатност. Таквих нема пуно, и од њих треба почети, тврдили су пре 15 месеци у МЗ Црмница.

За путничка возила цена је од отварања тунела, 2006. године, непромењена и износи два и по евра за пролазак.


НИЖЕ ЦЕНЕ

ТУНЕЛ је уско грло за развој села и туризма на овом подручју. Црмничани су у више наврата од отварања тунела Созина тражили да им се омогуће ниже цене за пролаз кроз тунел, како би и тако поспешили повратак на село. Тим поводом су се обраћали и Министарству саобраћаја, од кога, међутим, нису добили ниједан одговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације