ОД најављених 580 пловила за ову годину, током лета у Боку је упловило 350 крузера. Стигло је и између 15.000 и 20.000 јахти, каже инспектор сигурности пловидбе Лучке капетаније Котор Жељко Ломпар, уз процену да је то око 15 одсто више него у истом периоду прошле године.

Према његовим речима, било је неколико инцидентних ситуација са повређенима, али без жртава, а наутичка сезона ће потрајати до новембра јер је у најави осим долазака крузера још доста пријављених маратона и регата.

Најчешћи прекршаји који су евидентирани овога лета били су приближавање обали и недозвољена брзина.

- Брзина у Боки, без обзира на то које је пловило у питању, износи 10 чворова, а у теснацима Вериге и Кумбор шест чворова. Пловила се не смеју приближавати обали у пуној брзини на удаљености од 200 метара - подсећа Ломпар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦГ: Закинуто 10 одсто пензионера

Инспектори Лучке капетаније Котор до сада су изрекли око 120 прекршајних налога, а Ломпар наводи и да је казна за приближавање обали 200 евра за физичко и до 2.000 за правно лице.

Ломпар каже и да од Управе поморске сигурности још очекују инсталирање радара са камерама како би контрола била што ефикаснија.

ИНСПЕКТОРИ

ПОДРУЧЈЕ од улаза у Боку до Платамуна, које је у надлежности которске Лучке капетаније, покривао је један инспектор и два помоћника, а током лета су им на располагању била два пловила. Изузетну сарадњу и помоћ имају од Пловне јединице МУП-а. По потреби користе и три пловила Управе поморске сигурности, али искључиво у "јачим" контролама и инцидентним ситуацијама.