Старију жену у рогозничкој ували Пелеш, у Хрватској, у плићаку је опекао, боље речено више пута убо, ватрени црв.

Убрзо је почела да јој отиче нога, а болови и печење су постали толико неподношљиви да је исте вечери примљена у болници.

- Купала сам се на новообновљеној плажи у ували Пелеш. Отпливала сам и села у плићак како бих разгибавала ногу с којом имам проблема. Одједном сам осетила убод и видела да ми се црв црвенкасте боје ухватио за ногу. Одмах сам осетила бол, скинула сам неке беле бодље из ноге и изашла на плажу - рекла је Рогозничанка која живи у непосредној близини плаже.

Убрзо је добила и температуру. Како су се болови само појачавали, комшије су старију жену одвезли у хитну помоћ усред ноћи.

- Доктори су ми одмах дали две ињекције како би се отицање смирило и како би бол постала подношљивија. Лекар ми је рекао да сутра обавезно дођем на још једну ињекцију. Добила сам и маст да мажем сваки дан док не прође црвенило. Иако ме је црв опекао још почетком ове недеље, црвенило још није прошло - испричала је и додала да их има доста и да су многи због тога почели да избегавају плажу.

У Заводу за јавно здравље Шибенско- книнске жупаније кажу да не знају о чему се ради.

- Први пут чујем од вас за те црве. Не знам које су то животиње. То мора биолог да нам потврди, али ми њега немамо у нашој служби - казала је епидемиолог Анкица Парат Баљкас.

Неки мештани за појаву црва криве оближњи рибњак.

- Гледали смо на интернету, реч је о црву који се храни, међу осталим, остацима рибе, а у тој ували је прилично близу обале узгајалиште рибе. Људи долазе тамо и чисте рибу у ували, а испод кавеза има и остатака хране којима хране ораде и бранцине. Једноставно, превише је тог баласта у ували - каже један мештанин.

Црвени црви су се појавили у целом Јадрану, не само у ували Пелеш. Ми смо их исто приметили ту, али ми смо на овој локацији неких 20 година. Црва је било и пре него што смо дошли ту. Ипак ове године су се појавили у већем броју", рекао је један од власника рибњака Иван Клисовић.

Иначе, портал Природа Хрватске пише како је ватрени црв најчешће дугачак 5-10 центиметара, а испод шкрга из сегмената избијају беле чекиње које су обично спуштене надоле. Осети ли да је у опасности, црв чекиње шири и подиже нагоре у одбрамбени положај. Те бодље су врло танке и чврсте попут иглица и на себи носе отров. Врхови лако пуцају па отров продире у ткиво грабљивца или неопрезног рониоца. Отров изазива јаку иритацију, јављају се црвенило и дуготрајан свраб. Код осетљивијих људи може чак да настане и краткотрајна парализа дела тела.