АФЕРА поклањања станова у режији црногорског режима, полако хвата залет. Међутим, у Беранама борба са незаконитом расподелом квадрата није новост и траје већ четири године. Толико дуго локална управа у овом граду чека одговор надлежних по кривичној пријави за "поклањање" општинске имовине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црној Гори од туризма ове године 1,1 милијарда евра

До сада су на видело дана избили власници поклоњених или станова датих у откуп по братским условима од Мила Ђукановића и Душка Марковића тужиоцима, судијама, министрима, посланицима ДПС, Бошњачке странке и Социјалдемократа, односно "првоборцима" владајуће врхушке. Док се чека реакција специјалног тужиоца, који би требало да испита и "деобу" станова у време управљања Подгорицом од Миомира Мугоше (ДПС), који је стан под повлашћеним условима дао и реису Исламске заједнице у Подгорици Рифату Фејзићу, из Берана су још једном затражили интервенцију Специјалног државног тужилаштва.

- Већ дуже од четири године како чекамо одговор по нашој кривичној пријави за незакониту деобу 120 општинских станова - кажу из Општине Беране и напомињу да је десет, од укупно 50 "кадровских станова", лично поделио тадашњи министар рада и социјалног старања Славољуб Миго Стијеповић, главни "јунак" афере "Коверат".

- Како смо дошли до документације о додели станова, дуга је прича, јер је није било у општинској архиви. СДТ је пре две године тражило да оверимо те "папире", што смо и урадили, али, одговора нема - каже Вида Ивановић, председница мешовите комисије коју је после освајања власти у Беранама формирала коалиција "Здраво Беране - СНП - ДФ - Слободни грађани Берана". - Општина Беране је у овај пројекат уложила око милион и по евра, а на то треба додати судске трошкове у поступцима које четири радника воде против локалне управе због незаконите расподеле. Фонд за солидарну стамбену изградњу је зарадио скоро два милиона евра у целом послу.

Ивановићева напомиње да је Општина обезбедила и земљиште за изградњу три зграде са 120 станова, као и комуналну инфраструктуру. Уз то се ради субвенционисања цене кадровских станова кредитно задужила у висини од преко пола милиона евра и то на период од десет година, са каматном стопом од осам одсто, што враћа нова власт.

- Ускоро излазимо у јавност са списковима "угледних Беранаца и кадрова", искључиво чланова ДПС. Биће ту доста људи који су добили и препродали станове, оних који никада нису живели у Беранама, међу којима је доста оних који по ничему добром нису задужили град - кажу из Општине Беране.


ДУПЛИ АРШИНИ

ЗА време нове опозиционе власти у Беранама није додељен ниједан кадровски стан у овој општини.

- Изграђено је 96 станова и сви су подељени расељеницима и социјалним случајевима. За време ДПС је направљено 120 и више станова, и још се не зна коме су све дати, а коме препродани - написао је на свом фејсбук-профилу Небојша Бабовић, директор "Бизнис центра" у Беранама, упоређујући аршине садашње и бивше ДПС власти.