Најава словеначког премијера Марјана Шареца да је његовој држави потребан други блок нуклеарне електране у Кршком изазвала је негативне реакције у Аустрији која се одрекла нуклеарне енергије и у којој су још 90-их година прошлог века захтевали затварање те нуклеарке, преносе данас словеначки медији.

Реакције су посебно оштре у јужним деловима Аустрије, у покрајинама Корушка и Штајерска.

Штајерски званичник Михаел Шикхофер, члан социјалистичке странке (СПО) казао је да је градња другог блока у Кршком, након што садашњи реактор 2043. по садашњим плановима буде угашен, "неприхватљива", пренела је Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шарец: Словенији ће бити потребно све више нуклеарне енергије

Лидер корушке десничарске Слободарске странке Гернот Дарман, у покрајини где су на власти конзервативци, такође је најавио да ће организовати "масовни" протест против градње другог нуклеарног блока у суседној држави.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  RUSI PRAVE ISTORIJU: Zaplovila prva ploveća nuklearna elektrana na svetu

Шарец је у четвртак у разговору с руководством нуклеарке у Кршком изразио подршку мишљењима да би Словенија у своје средњорочне стратешке документе морала уградити градњу другог нуклеарног блока јер од нуклеарне енергије зависи велики део енергетског биланса, те да мора бити сигурна да ће и у будућности имати довољно електричне енергије ако жели економски развој.