СРБИ ПОСЛЕ СЕРИЈЕ НАПАДА: Доста нам је, морамо ствари назвати правим именом

Танјуг

23. 08. 2019. у 13:18

СРБИ ПОСЛЕ СЕРИЈЕ НАПАДА: Доста нам је, морамо ствари назвати правим именом

Пуповац и Милошевић су посетили претучену породицу Петко / Фото: sdss.hr

Уз подсећање на све нападе који су се на Србе у Хрватској догодили у последње време, Пуповац је поручио: “Нама је доста”
Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С), Милорад Пуповац, председник СНВ, Борис Милошевић, и посланица Драгана Јецков, поручили су данас у Хрватском сабору да им је доста напада на Србе у Хрватској, који, како су рекли, нису ни спонтани ни изоловани, већ организовани.

Прочитајте још: Претукли инвалида повратника код Ријеке, полиција каснила на увиђај, била неколико минута и отишла!

Након што је Пуповац побројао све нападе на Србе који су се у Хрватској догодили у последњих неколико месеци, Милошевић је констатовао да напади у кафићима у Уздољу и Ђеврскама нису ни изоловани ни спонтани, већ организовани напад.

"Није се ту радило о кафанској тучи или обрачуну навијача. Нападачи су знали кога ће на тим местима затећи. Знали су да се тамо окупљају локални Срби", рекао је Милошевић.

Прочитајте још: Тукли Србе и урлали: Бежаћете опет на тракторима!

Истакао је да су ти организовани напади били мотивисани мржњом И нетрпељивошћу према Србима.

“Данас је прихватљиво некога ударити зато што је Србин", рекао је Милошевић на конференцији за новинаре коју су многи портали преносили уживо.

Јецков је поручила да хрватско друштво трпи због насилничког понашања.

Сутра се, казала је, то може догодити неком другом.

“Осуде више нису довољне, потребно је другачије деловати. Потребно је ствари назвати правим именом. Тек ће се тада произвести жељени ефекти који су потребни нашој држави. Долазимо у ситуацију да се насилничко понашање толерише, да се овакви догађаји релативизирају и да се све након неколико дана заборави", рекла је.

Јецков, која је посланица у Хрватском сабору и потпредседница СДС С је констатовала да такве поруке нису добродошле.

"Они који то раде не воле Хрватску”, поручила је.

За нападе на Србе у Удољу и Ђеврскама, Пуповац је одговорним означио хрватско друштво.

Уз подсећање на све нападе који су се на Србе у Хрватској догодили у последње време, Пуповац је поручио: “Нама је доста”.

Истакао је да посланици, хрватски европосланици, чланови дипломатског кора и министри у хрватској влади величају усташку идеологију.

Комеморације и годишњице на којима се кличе “за дом спремни” носе поруке нетолеранције, навео је Пуповац и додао:

“Нисмо успели те догађаје да лишимо ратовања, оживљавања ратовања. Неки циљано и намерно желе да протерају Србе из Хрватске”.

Пуповац је рекао и да државне политике Хрватске и Србије ратују око квалификација неводеци рачуна како то утиче на живот људи у двема земљама.

Приметио је да се све то догађа од 2014., од кампање за “Хрватски Вуковар, уништавање ћириличних плоча и шатора пред Министарством бранитеља."

Потом се присетио разговора који је пре 22 године водио с покојним Фрањом Туђманом, првим председником независне Хрватске.

"Питао ме шта могу учћинити за вас. Рекао сам му, ''за мене ништа, али учините да стари људи који су остали након Олује могу живети у миру''. Данас, 2019. године, морао бих поновно да упутим такав апел”, рекао је Пуповац и додао да би хрватско друштво данас требало да буде тога свесно.

Не искључујући могућност да се због, како је рекао, "опсесивне мржње према Србима" историја понови, Пуповац је најавио да ће због последњих догађаја у Хрватској који се тичу напада на Србе обратити међународним институцијама.

ЛИНТА: СРАМНО И ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНО ПОНАШАЊЕ ХРВАТСКЕ ПОЛИЦИЈЕ


Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је данас, поводом напада на српског повратника Добривоја Арсића у околини Ријеке, рекао да је то још један у низу примера срамног и етнички мотивисаног понашања хрватске полиције која, додаје, штити појединце и групе усташке орјентације који нападају преостале Србе у Хрватској.

Линта подсећа да је седамдесетогодишњи Арсић, који је тежак срчани болесник и има два уграђена стента, брутално претучен у уторак увече у месту Вишково код Ријеке.

"Група усташа је испред стамбене зграде прво вербално напала Арсића псујући му мајку четничку и говорећи му да се сели у Србију, а затим је свирепо физички нападнут. Екипа полицијске управе Приморско-горанске жупаније није дошла на позиве Арсића док су трајале вербалне претње већ тек након што је претучен", наводи Линта у саопштењу.

Како додаје, полиција је од Арсића тражила да не подноси пријаву за вербални и физички напад и рекла му да ће, у случају да поднесе пријаву, против њега поднети прекршајну пријаву за ремећење јавног реда и мира, а батинаше само упозорити да то више не чине.

"Ово је један у низу примера срамног и етнички мотивисаног понашања хрватске полиције која штити појединце и групе усташке орјентације који све чешће и жешће вербално и физички нападају преостале Србе и шире мржњу према свему што је српско", оценио је Линта.

Истакао је да за све чешће физичке и вербалне нападе из мржње на Србе, исписивање усташких и нацистичких графита и стварање атмосфере страха и узнемирености главну одговорност сноси власт у Хрватској.

"Трагична је чињеница да док хрватски премијер Пленковић и његови министри у јавности понављају безочну лаж о великосрпској агресији, усташке снаге све безобзирније нападају Србе. Јасно је да понављање усташке тезе о великосрпској агресији од стране државног врха у суштини представља позив на обрачун са преосталим Србима у Хрватској", рекао је Линта.

Он је апеловао на Европску комисију и Европски парламент да захтевају од хрватске власти да Хрватски сабор укине, како је навео, скандалозну и проусташку Декларацију о Домовинском рату из 2000. године којом се Србија и крајишки Србији неосновано оптужују да су тобоже извршили агресију на Хрватску.

Такође, Линта апелује на Европску комисију и Европски парламент да захтевају од хрватске власти да се организатори и починиоци све чешћих физичких напада на Србе што пре идентификују и најстроже казне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

bašlepo

23.08.2019. 13:45

napokon da ste se setili...treba reagovati kod svih međunarodnih institucija...dokle trpiti zlostavljanje na nacionalnoj osnovi...ali žalosno je što 90% domoljuba podržava nasilje...

Миле 47l2

23.08.2019. 15:05

Najverovatnije Policija zna za sve ove napade unapred,taktika razbite vicite I ponekog prebite ne unit,i tako to ide .U toj policiji ima ekstremista,zato se pocinioci nemogu naci.

bašlepo

23.08.2019. 16:45

@Миле 47l2 - naravno da policija zna...čitajući kom.na hr.portalima policajci javno podržavaju...

Мichael

23.08.2019. 17:27

@Миле 47l2 - Под хитно оживети Аписа (народна одбрана) Освета је мја рече лорд (БОГ). Ко тебе каменом ти њега ПЛАМЕНОМ. Усташлук треба уставити за увек и вјекова.

Чеда

23.08.2019. 16:06

Само Србија србе спасава. У НДХ тражити правду??! Кадија те тужи, кадија те суди. Сулудо, изаћи из свих институција и скренути пажњу ЕУ и УН на ситуацију уз документовано објашњење ситуације.

DOSTA JE BILO

23.08.2019. 16:13

E ovo je prelilo casu! GOTOVO JE! Molim vas, molim sve mlade, informaticki pismene i sposobne individue ,da otvore facebook grupe, ali i da otpocnu kampanje na svim ostalim socijalnim mrezama u kojima ce se pozivati na apsolutni bojkot turizma Crne Gore i Hrvatske i na apsolutni bojkot proizvoda koji dolaze od zemlje koje su neprijateljski nastrojene prema Srbiji i sprskom narodu. Srpski narod konacno mora preduzeti nesto.Dovoljno je bilo ponizavanja.Dovoljno je bilo cutanja.DOSTA JE BILO!

Ljube

23.08.2019. 17:33

E moji Srbi ,u ustaskoj drzavi Hrvatskoj .Izdade vas i Srbija i Hrvatska ,a sta ce taj Jugosloven sa vama ...niste sami izdani , mnogo nas je .

Mile

23.08.2019. 21:38

Nista sad mi treba isto da tretiramo hrvate u Srbiji,poceti od vojvodine milo za drago jedini lek,e onda ce ustase iz hrvatske da se zapitaju malo