Млади Хрвати песмом против забране усташког поклича

Танјуг

петак, 23. 08. 2019. у 12:06

Млади Хрвати песмом против забране усташког поклича

Илустрација / Print screen Youtube

Томпсонова песма у оригиналној верзији почиње управо са тим усташким покличем
Млади Хрвати песмом су успротивили забрани и кажњавању употребе усташког поздрава "За дом спремни" и на тај начин изразили протест због недавне одлуке Високог прекршајног суда, који је изрекао новчану казну макарском певачу Мариу Роси.


Роси је, наиме, још пре четири године на једној манифестацији отпевао песму "Бојна Чавоглаве", чији је аутор Марко Перковић Томпсон, певач који својим песмама глорификује усташтво.


Томпсонова песма у оригиналној верзији почиње управо са тим усташким покличем.


Према писању хрватског десничарског портала Народ, млади Хрвати су онима који покушавају да забране песму “Бојна Чавоглаве” упутили "музички одговор", песму коју је написао Макс Крижанић, а отпевала и одсвирала браћа Кумерле.


И Крижанићева песма попут Томпсонове почиње усташким покличем, а даље следи да је "Бојна Чавоглаве" спевана на "бојишту" у Загори, на извору реке Чиколе, где су уз ту песму "храбри ратници бранили домовину, а и гинули".


"На фронту од Вуковара до Дубровника Славна песма ратницима морал дизала… А данас нам они желе забранити њу… Песму која најављује нашу побједу…", стихови су који следе.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ИНЦИДЕНТ У КНИНУ ТОКОМ УТАКМИЦЕ "ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ": Нападачи тукли госте кафића, власник погођен флашом у главу, међу повређенима и дете


У песми се затим поручује да сада "главу дижу они што су се тада скривали", док су, како кажу "храбри бранитељи уз њу гинули".


Поручују такође да нико неће успети да им забрани да певају "Бојна Чавоглаве", којом је, како кажу, њихова Хрватска "одбрањена".


"И нека нас све затворе, ал'' неће успети са усана славну песму никад склонити…", стихови су који следе, уз захвалност аутору Томпсону уз поруку да га Хрватска никада неће заборавити.


Хрватски медији су раније овог месеца објавили информацију да је Високи прекршајни суд потврдио новчану казну макарском певачу Мариу Роси, констатујући да је "напокон донесена пресуда коју би требало да поштују и други судови".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Crni Gruja

23.08.2019. 13:01

Pa to je O.K. Kad može hrvatska firma Cameo da nelegalno taksira po Beogradu što mladi Hrvati ne mogu raditi što im je volja u svojoj domovini.

Горан

23.08.2019. 13:49

Када буду добили оно што заслужују, неће им никада више пасти на памет да то раде

СЕРБ

23.08.2019. 21:56

Погледајте та лица и сјај у очима. То је конвертитски синдром двоструког идентитета - оног правог генетског - српског, и оног другог коме се тежи, који се у предшколским установама, школским програмима и непрестаним дејством "цркве у Хрвата", покушава силом усадити у затуцану свест, лишену слободе и знања о самом себи. Несрећници који безуспашно беже од свог правог ја, застрашени од могућности да сазнају истину о свом пореклу. Решење - интернационализација "хрватског питања" и протекторат УН.

Lola

23.08.2019. 22:47

Tamo se bune a ovde ćute sto neki hoće da zabrane zvezdu. I zabranice je jer se niko ne buni protiv zabrana i 'inicijativa'. Tako ce kao svi da se izmire pod jednim kišobranom i da odjasu u sumrak (bogova). Kraj.