АМЕРИЧКИ истражитељи проверавају да ли је Пљевљак Горан Соковић, који је важио за десну руку свог земљака Дарка Шарића, учествовао у набавци 18 тона кокаина који је пронађен на броду у Филаделфији у јуну ове године. Да је Соковић умешан у набавку скупоценог праха, наводно, током саслушања испричао је један од ухапшених, који се сумњичи за ово кријумчарење.

Прочитајте још: Ухапшен телохранитељ Шарићевог брата

На основу саме изјаве ухапшеног, који има право да се брани како жели, истражитељи не могу да се ослоне па самим тим ни да распишу потерницу за Соковићем и на тај начин озваниче потрагу за њим. Наводно, тврдње осумњиченог покушавају да провере разним вештачењима, а највише наде полажу у ДНК трагове. Током заплене дроге полиција је изузела све трагове, због чега следи провера да ли се неки од биолошких подудара са трагом Соковића. Под лупом није само овај Пљевљак, јер истражитељи верују да ће на овај начин, разоткрити ко је све још учествовао у танспорту кокаина. Према досадашњим информацијама, неки од изузетих билошких трагова не подударају се са профилима досад разоткривениих кријумчара.

Прочитајте још: ПОЛИЦИЈА ЗАПЛЕНИЛА ДРОГУ И МУНИЦИЈУ: "Увозили" кокаин из Колумбије, ухапшено осам особа

Иначе, за Горана Соковића јавност је први пут чула пре скоро десет година. Важио је тада, како се наводило, за за блиског сарадника Дарка Шарића. Неправоснажном пресудом Вишег суда у Београду, њему је као једном од наводних организатора криминалне групе која је шверцовала кокаин из Јужне Америке у Европу изречена казна затвора у трајању од 15 година. Тренутно је у бекству, а после заплене 1,8 тона кокаина на јахти "Мауи" у Уругвају, Србија је за њим расписала потерницу. По тој потерници је 2010. ухапшен у родним Пљевљима, али је пуштен након четири дана јер тада није постојао споразум о међусобном изручењу. Од тада му се губи сваки траг.

Горан Соковић

Истрага о шверцу 18 тона кокаина заплењеног у Филаделфији и даље траје, а амерички истражитељи дошли су до података да постоји велика сумња да је један од помораца са брода на којем је у Филаделфији пронађен милијарду вредан товар дроге, успео да избегне хапшење. Наводно је реч о поморцу пореклом из Котора.

До заплене је дошло на основу оперативних података којима су располагале надлежне службе САД.

Првог дана претреса пронађено је шеснаест и по тона кокаина и тада је ухапшено шест чланова посаде, од којих су чак четворица из Црне Горе. Тамошњи истражитељи одмах су ухапсили Будванина Ивана Ђурашевића и Фонофавеа Тијасагу, који су радили на броду. Они су наводно признали да су током ноћи добили налог да са 14 чамаца на брод претоваре џакове у којима је био кокаин.

КАПЕТАН ОСЛОБОЂЕН

У НАСТАВКУ акције ухапшени су и Бошко Марковић (37), Александар Каваја (25) и Ненад Илић (39) из Црне Горе и Лаули Пулу. Касније је приведен још један држављанин Црне Горе. Капетан брода брзо је ослобођен свих оптужби и пуштен на слободу. Проналажење још тоне и по кокаина уследило је после саслушања чланова посаде брода. Вредност заплењеног кокаина процењена је на 1,3 милијарде долара!

Дарко Шарић