Шарец: Словенији ће бити потребно све више нуклеарне енергије

Танјуг

четвртак, 22. 08. 2019. у 20:30

Шарец: Словенији ће бити потребно све више нуклеарне енергије

Фото Twitter

Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је данас приликом посете нуклеарки Кршко да се заузима за градњу другог блока у тој електрани, како би Словенија у будућности имала довољно сопствене енергије

Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је данас приликом посете нуклеарки Кршко да се заузима за градњу другог блока у тој електрани, како би Словенија у будућности имала довољно сопствене енергије.

"У градњу другог блока морамо уложити све напоре јер ће нам бити потребно све више електричне енергије, посебно ако желимо да будемо развојно успешна држава", казао је Шарец на састанку с вођством нуклеарке.

Нуклеарка Кршко, номиналне је снаге 696 мегавата, а коју је градио амерички Вестингхаус, почела је да ради 1981. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Русија има најбољу нуклеарну технологију на свету

У заједничком је власништву Словеније и Хрватске и из ње Словенија осигурава знатан део националног енергетског биланса. Више пута је модернизована, па тренутно има дозволу рада до 2043. године, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Плутајућа нуклеарна електрана осветљавће Кину

Према речима Шареца, због насталих промена на подручју енергије, Словенија ће ускоро морати да одлучи у коме ће се смеру развијати.

"Словенија јесте ''нуклеарна држава'' јер из нуклеарке добијамо знатан део енергије и њен изостанак бисмо врло брзо осетили", казао је Шарец, подсетивши да из Кршког Словенија добија трећину струје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације