Рекет потреса Заева?

М. СТАНЧИЋ

четвртак, 22. 08. 2019. у 18:57

Рекет потреса Заева?

Катица Јанева на путу за затвор Фото Алфа ТВ

После привођења шефице Специјалног јавног тужилаштва Катице Јаневе у скандалу у Северној Македонији. Опозициони ВМРО-ДПМНЕ сугерише могућност проширења мегаафере на помагаче

СКОПЉЕ - OД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРИВЕДЕНА шефица Специјалног јавног тужилаштва Катица Јанева, у четвртак ујутро уз полицијску пратњу превезена је из притворског одељења скопског затвора у Ђевђелију, да би присуствовала погребу своје 83-годишње мајке. Но, после получасовног задржавања у капели ђевђелијског гробља, где јој је позлило, она је пре сахране враћена у истражни затвор у Скопљу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УХАПШЕНА КАТИЦА ЈАНЕВА: Полиција блокирала улицу и упала у кућу специјалне македонске тужитељке (ВИДЕО)

Јаневој је одређен 30-дневни притвор док траје интензивна истрага криминалне афере "Рекет", која потреса саме темеље државних институција. У истражном затвору у Скопљу претходно су "смештена" двојица директних уцењивача Бојан Јовановски Боки 13, и Зоран Милевски Кичевац, који су под обећањем олакшица код Јаневе, заштитом од робије, преузели 1,5 милиона евра од предузетника Јордана Камчева, првоосумњиченог у предмету "Империја", а које је покренуло Специјално јавно тужилаштво.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АФЕРА "РЕКЕТ" Испитана тужитељка, објаснила зашто је на саслушање ишла са адвокатом

Директор скопског затвора Есад Рахић потврдио је да је Јанева у притворској јединици без могућности директног контакта са двојицом притворених.

У ишчекивању евентуалног проширења истраге у случају "Рекет" и на неке политичке "помагаче" из владајућег СДСМ-а лидера и премијера Зорана Заева, како сугеришу из опозиционог ВМРО-ДПМНЕ, коментаром после привођења Јаневе, огласила се специјална тужитељка Фатиме Фетаи.

- Ово што се дешава може да буде само добар показатељ да свако ко се огрешио пред законом, мора да одговара. Међутим, с друге стране, индивидуална кривична одговорност једног од тужилаца у СЈТ не сме бити изговор, односно оправдање, да се заборави целокупни криминал почињен у нашој држави у последњем периоду и да ми зауставимо нашу борбу - рекла је Фетаи.

Скопски адвокат Стеван Павлески је најавио подношење жалбе Кривичном суду у Скопљу за одређену меру притвора, указавши да њен одлазак на погреб мајци у родној Ђевђелији "ситуацију чини сложенијом и компликованијом". Меру једномесечног притвора Јаневој је изрекао судија претходног поступка Сеад Реџепагић, и то "по сва три основа": опасност од понављања дела, могућност утицаја на сведоке и опасност од бекства.

Тужитељка Државног јавног тужилаштва за прогон организованог криминала и корупције Вилма Русковска је изјавила да не зна тачно колико је новца стеченог уценом Камчева - можда завршило код Јаневе.

- Истрага може да траје и шест месеци, можемо да затражимо и њен наставак, али ако желимо да се одржи притвор, мислим да у року од три месеца мора бити подигнута оптужница - изјавила је Русковска.

Зоран Заев

БРИСЕЛ УЗДРЖАН

ЕВРОПСКА комисија засад је уздржана и не коментарише случај "Рекет" у Северној Македонији, али наглашава да од македонске власти очекује темељну истрагу. Рад специјалног тужилаштва, борба против корупције и организовани криминал су међу кључним условима за добијање датума за преговоре са ЕУ, датум који је за Северну Македонију до сада два пута био одлаган.

КАЗНА НАЈМАЊЕ ТРИ ГОДИНЕ РОБИЈЕ

ИЗ Тужилаштва је потврђено је да је осумњичена Јанева за улогу у случају "Рекет" осумњичена доказима да је искористила службени положај и овлашћења, па је за себе прибавила намештај вредан пет хиљада евра, а двојици осумњичених Бојану Јовановском и Зорану Милевском пак омогућила незаконску корист од 1,5 милиона евра. За то кривично дело предвиђена је казна затвора од најмање три године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НЕВЕН ГНЕВЕН

23.08.2019. 07:15

Скоро сви велики криминалци и лопуже који су до сада притварани, увек добију неки напад или разболе се у затвору. Дали то влада нека епидемија у затворима? А пре тога никада нису ишли код лекара.