Службеници Граничне полиције БиХ су под све већим притиском мигрантске кризе, а највећи број држављана високог миграцијског ризика евидентиран је на подручју Зворника, Бијељине, Фоче, Требиња, Вишеграда, Бихаћа, Босанке Градишке, Мартин Брода и Посушја.

Како преноси портал Klix.ba, полицијски службеници Граничне полиције БиХ у мају, јуну и јулу 2019. спречили су 3.663 покушаја илегалног преласка државне границе. Од 1. до 20. августа 2019. године спречено је 762 илегалних прелазака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Полиција у Бањалуци зауставила већи број миграната

Службеници Граничне полиције БиХ (ГПБИХ) за надзор границе и спречавање илегалних прелазака користе сензорску опрему, ручне термовизијске камере, двогледе за ноћно осматрање, далекометне и двогледе за ноћно осматрање, сцоутгард камере, пловила, АТВ возила и другу опрему.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Галић: На источној граници БиХ недостаје 1.000 полицајаца

Опрема се набавља из буџета ГПБиХ, а део су донирали међународни партнери.

"Реч је о солидној опремљености, али за адекватан одговор на континуирани притисак миграната на источни и североистоцни део границе потребна је и бројнија и софистициранија опрема, каквом располажу полицијске агенције земаља ЕУ", казали су у ГПБиХ.