Црногорац ухапшен у Београду, оштетио буџет за пет милиона

М. СЕКУЛОВИЋ

21. 08. 2019. у 18:57

Црногорац ухапшен у Београду, оштетио буџет за пет милиона

Дејан Лакић

Осумњичени износио низ тешких оптужби на рачун бројних званичника и полицијских службеника

ДЕЈАН Лакић из Даниловграда ухапшен је око 17 часова у Београду. Информација је потврђена црногорским медијима из српског МУП-а, одакле су поручили да је та акција доказ добре сарадње двеју полиција. Он је лишен слободе на основу међународне потернице коју је за њим расписала Црна Гора.

Лакић је један од осумњичених у акцији "Клап".

Група, којој наводно и он припада, терети се да је утајом пореза оштетила буџет за неколико милиона евра.

Претходних је дана, путем друштвених мрежа, износио низ тешких оптужби на рачун бројних званичника и полицијских службеника.

Синоћ је на "Фејсбуку" написао да ће стопирати сарадњу са независним медијима, алудирајући да је нечији живот угрожен због информација које објављује.

Прочитајте још: ПРИВЕДЕН ЦРНОГОРАЦ: Расветљена ликвидација Цветановића

После инсајдерских информација које је црногорској јавности али и истражитељима као на тацни сервирао одбегли подгорички бизнисмен Дејан Лакић, власник неколико предузећа, црногорске власти расписале су црвену потерницу за њим. Специјално државно тужилаштво сумњичи га да је члан криминалне групе која је утајом пореза и доприноса и бројним финансијским малверзацијама државни буџет оштетила за милионске износе.Тачније, за око пет милиона евра.

- Претпоставља се да ће тај износ на крају истраге бити најмање дуплиран, а цела афера има неслућене размере и директна штета за државу је далеко већа, док су њени главни актери у своје џепове стрпали неколико стотина милиона евра, каже извор "Новости" близак истрази у аферама "Клап" и "Вардар", које су покренуте захваљујући информацијама Лакића, чији су најближи чланови породице у затвору због наводне умешаности у афере.

После расписивања потернице, црногорски надлежи органи послали су захтев за његово изручење Србији, јер се Лакић, према сопственом казивању, већ дуже налази у Београду и после покретања истраге недоступан је црногорским полицијским и тужилачким органима, али је у обраћању неким медијима тврдио да нема никакве везе са нелегалним пословима за које га терете надлежни у Црној Гори.

- Преварен сам и поседујем документацију и снимке о умешаности особа из Пореске управе које су примале фиктивне фактуре којима се признаје поврат ПДВ за непостојеће послове. Не кријем се, налазим се у Београду и државни органи Србије су о томе упознати. Имам двојно држављанство Црне Горе и Србије већ три године и Црна Гора ми је то одобрила". Остварио сам контакт са српском службом која се заинтересовала за неке ствари. Чекаћу у Београду међународну потерницу, па ћемо да видимо шта ће се дешавати - казао је Лакић, који је за малверзације око утаје пореза оптужио је брата и сина Мила Ђукановића, Аца и Блажа "да чисте све оне који неће да им буду послушни и да раде са њима".

ОПТУЖБЕ

ДЕЈАН Лакић, тренутно "звиждач број један", устврдио је на свом фејсбук-профилу да је црногорски режим инсценирао "државни удар" на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године и да је те вечери требао да се изазове крвопролиће где ће бити ликвидиран један од лидера Демократског фронта!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације