Заменик министра сигурности Босне и Херцеговине Мијо Крешић одбацио је могућност да се у Реадмисијски центар Салаковац код Мостара по повратку из Сирије и Ирака сместе држављани БиХ који су се борили на страни терористичке организације Исламска држава.

Смештање бивших припадника Исламске државе раније је најавио министар сигурности БиХ земље Драган Мектић, преноси Хина.

"Објекат у Салаковцу апсолутно није прихватљив за смештај ових особа. Већина њих је учествовала на страним ратиштима и борила се у редовима терористичких организација", рекао је Крешић за медије у Мостару.

Министар Мектић је за сарајевски "Дневни аваз" рекао да се очекују повратак између 25 и 30 особа пореклом из БиХ који се тренутно налазе у заробљеничким камповима под надзором Курда или снага под вођством САД, те да је могућ њихов привремени смештај у прихватном центру у Салаковцу код Мостара.

Мектићев заменик, ипак, тврди како Реадмисијски центар Салаковац код Мостара није намењен за такве особе и да они који су се придружили страним војним и терористичким организацијама не могу избећи одговорност или се слободно кретати без надзора.

"Они по повратку у БиХ морају бити процесуирани. Не може се догодити да буду било где ван надзора. Овде се не ради о било каквој реадмисији ових особа, јер ми немамо потписане споразуме с Ираком и Сиријом", истакао је заменик министра сигурности БиХ.

Он је додао како неће бити допуштени једнострани потези какав је био и прошле године приликом смештаја илегалних миграната у центар који за то није намењен.

Савет министара БиХ већ месец и по ради на успостави посебног координационог тела које би се бавило повратком особа тренутно смештених у камповима у Сирији и Ираку. Реч је о онима које су у Сирији и Ираку ратовали у редовима исламистичких терористичких група, али у бројку су урачунати и чланови њихових породица, односно супруге и деца.