СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у уторак да неће гласати за Годишњи национални план за приступ НАТО-у, откривши притом да је тај документ скинут са дневног реда седнице, која је трајала само десет минута.

Ово је нови чин политичке драме у БиХ коју креирају бошњачки политичари уценама према Републици Српској и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику. Због њиховог ултиматума Додику, који, сажет, гласи: "Гласај за пут у НАТО, а ми ћемо подржати избор Зорана Тегелтије за Савет министар БиХ", практично је продубљена парализа институција на државном нивоу.

Додик је образложио да је после одлуке о скидању АНП са дневног реда седнице Председништва ,одржане у уторак, било илузорно одржати ванредну седницу посвећену кандидату за мандатара Савета министара, истакавши још једном потребу да се што пре формира власт:

- Било је илузорно очекивати да наставимо ванредну седницу, јер су два члана Председништва - Комшић и Џаферовић, рекла да ће гласати "против".

Прочитајте још -Додик: нећу да гласам за годишњи план о НАТО

Председавајући Председништва оценио је да је све то што се дешава противно споразуму о принципима за формирање власти, који је, као лидер СНСД, потписао са лидерима ХДЗ БиХ и СДА - Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем:

- Видећемо на који ћемо начин ићи даље. Споразум вреди до 5. септембра и онда ћемо се изјашњавати о томе.

Додик сматра да је овакав расплет догађаја покушај куповине времена и резултат разговора које је Жељко Комшић имао са амбасадорима САД и Велике Британије о томе да се даље не проблематизује ситуација и да се то питање одгоди:

- Ја ћу само рећи да нема потребе да разговарамо о АНП. Српска страна и ја нећемо гласати за тај план, за нас је неприхватљив пут у НАТО из низа разлога које смо и раније износили.

Фото Танјуг-АП


Он је оценио да је члан 3. споразума који је потписао са Човићем и Изетбеговићем био оквир који је могао да реши спорна питања, али да политичари из Федерације БиХ сматрају да то треба да чине на други начин.

Прочитајте још - Додик: Нема пута БиХ у НАТО, сарадња по угледу на Србију

- Није пристојно да господин Изетбеговић сваки дан "млатара" по том споразуму тврдећи да нешто има што није написано, као што је то говорио у вези са АНП-ом - рекао је Додик, наводећи да тај програм не може у свом називу да има ни појам "национални", јер у БиХ живе три конститутивна народа, а не једна нација.

ЏАФЕРОВИЋ: САМОСТАЛНА АКЦИЈА РС

БОШЊАЧКИ члан Председништва Шефик Џаферовић изјавио је да је узрок ових проблема унилатирално настојање представника из РС да се обустави пут БиХ у НАТО пут БиХ:

- Нико нема право да својом самосталном акцијом то обуставља. Уколико неко мисли да ствари треба да иду другачије онда то треба да тестира кроз институције БиХ.