Копали темељ за зграду, наишли на археолошко налазиште из римског доба

Танјуг

уторак, 20. 08. 2019. у 19:07

Копали темељ за зграду, наишли на археолошко налазиште из римског доба

Сисак / Depositphotos

Налаз се налази на мање од метар дубине, што је једна од његових посебности
У центру Сиска, приликом копања темеља за будућу стамбену зграду, пронађено је ново богато археолошко налазиште из времена римске Сисције.

Проналазак није неочекиван, с обзиром на то да је локалитет у центру бившег седишта античке провинције Паннониа Савиа, а границе Сисције означене градским бедемом поклапају се управо са центром данашњег Сиска.

Налаз се налази на мање од метар дубине, што је једна од његових посебности, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Жену ујео поскок, покушала да га ухвати рукама

Како каже водитељка истражних радова, виша кустоскиња Градског музеја у Сиску Росана Шкргуља, пронађени су сачувани темељи и зидови луксузне стамбене зграде, која је кроз историју у више наврата дограђивана и преграђивана.

Осим римске цигле, за те радове су коришћени и други материјали, као што је камен, а пронађени су делови мозаика и гипса.

Пронађене алатке говоре о томе да се са тог места касније, у средњем веку, извлачио грађевински материјал.

На локалитету су пронађене и крхотине керамике, метални предмети, ковани новац...

О даљој судбини налазишта одлучиће стручњаци Министарства културе Хрватске, а досадашња пракса је била да се налазиште обради, сними и заштити и да се изградња објеката настави, наводи Хина.

Агенција додаје да су таква налазишта, као ово у центру Сиска, редовна појава и обично "ноћна мора" за инвеститоре, јер, осим што им због обавезних истражних радова одлажу завршетак пројекта, већ имају обавезу и да их финансирају.