ПОСЛЕ деценија паузе од уторка опет, захваљујући компанији „Бела Бока" функционише јавни превоз у Бококоторском заливу. Између Херцег Новог, Тивта и Котора саобраћају хибридни брод „Грациана", капацитета до 60 и соларна барка „Елетра", капацитета до 30 путника.

Прочитајте још: ЦГ: Од тунела Созине зарада шест милиона евра

„Грасиана" ће од Тивта до Херцег Новог и обратно кретати пет пута дневно. Први полазак из Тивта, са Пина, за Херцег Нови је сваког дана у осам сати и 30 минута, а наредни термини су 12, 15и30, 19 и 22 сата и 30 минута. Од Херцег Новог за Тиват почетна станица биће Градска лука, а термини за полазак су 09 и 15, 12 и 45, 16и 15, 19и45 и 23 сата и 15 минута. Цена карте је четири евра у једном правцу-саопштили су из компаније Бела Бока.

Прочитајте још: Црна Гора у скијалишта улаже 100 милиона евра

Осим линије Тиват-Херцег Нови -Тиват, „Грациана" ће превозити мештане и туристе од Тивта до Котора преко Пераста.

Соларна барка „Елетра", седам пута дневно, саобраћаће на линији Котор - Прчањ – Доњи Столив – Пераст. Цена карте од Котора до Пераста је три и по евра, а на краћим релацијама од евра до евра и по.

„Бела Бока" је кажу у компанији јединствен пројекат, не само у Црној Гори већ и на Медитерану. Прву фазу рада називају пробном, а верују да ће од наредног лета Боком запловити још четири еколошке барке. Осим што ће тиме бити растерећен загушени друмски саобраћај и смањена емисија штетних гасова и залив ће бити заштићен.

Власник компаније „Бела Бока" Рикардо Бонети каже да је планирано да Боком крстари флота од девет бродова, али је најлеше обећање да ће услуге превоза обављати и зими.

- То јесте циљ пројекта јер је реч о јавном превозу, а не о превозу туриста. Хоћемо да пружимо добру услугу за становнике Боке Которске, и за туристе. Мештани ће овако моћи да комфорним бродом за двадесетак минута стигну из Тивта до Пераста, Котора или Херцег Новог, што је добро и за родитеље и за ученике. Руте у Боки Которској су веома кратке, ово је фантастично место и сматрам да је штета да људи проведу два сата у аутомобилима да би ишли од Котора до Тивта, то не може бити задовољство посебно у шпицу туристичке сезоне, сматра Бонети.

Према његовим речима могуће је, посебно током зиме, да ће брод ићи и са једним или двоје путника али је и то предвиђено планом развоја делатности „Бела Боке" према којем би резултати рада требало да буду видљиви тек за годину, две.