КОЛИНДА У ПАНИЦИ: Цуре тајне, док јој популарност опада

Ј. КЕРБЛЕР

уторак, 20. 08. 2019. у 11:53

КОЛИНДА У ПАНИЦИ: Цуре тајне, док јој популарност опада

Фото: Танјуг

Компромитујући мејлови за хрватску председницу на старту изборне кампање за шефа државе
ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


"Јао, Мате, да ли је требало то да направимо?"

Ова дилема хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић упућена њеном бившем саветнику Мати Радељићу пошто је уклонила бисту Јосипа Броза Тита из резиденције на Пантовчаку наводно је један од 200 компромитујућих мејлова спремних за објаву, а тиме и компликовање положаја хрватске председнице у жељи да освоји други мандат, када јој ни анкете нису склоне. Њен бивши саветник, ког је грубо отпустила на захтев премијера Андреја Пленковића, наводно поседује документе који би открили тајне из председничке палате, а међу њима је и преписка са председником Србије Александром Вучићем.

Сам Радељић је после одласка са Пантовчака тврдио да је Вучић сугерисао да Грабар-Китаровићева не говори о "великосрпској агресији", како би се поправили српско-хрватски односи, а да је то Колинда прихватила, што је изазвало бурне реакције крајње деснице. Међу мејловима је и онај који је хрватска председница упутила Ивану Звонимиру Чичку, председнику Хрватског хелсиншког одбора, у ком тражи савет како да се одреди према усташком поздраву "За дом спремни". Око тога је Колинда лутала, прво тврдећи да је то стари хрватски поздрав, па га осудила као усташки, да би у последњем разговору за крајње десничарски "Хрватски тједник" рекла да није компромитујући ако се користи у одбрани Хрватске деведесетих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАЛА ВЛАДА: Италијански премијер поднео оставку

Радељић је негирао да је пустио у јавност преписку са Колиндом и тврди да, без обзира на то што је злоупотребила тајну службу да га разреши дужности, никад неће јавно објавити било коју комуникацију с њом, нити планира да пише књигу о њој. Радељић тврди да су објављени мејлови неистинити и да је реч о "подметању у режији кабинета Колинде Грабар-Китаровић" с циљем да се прикаже као жртва "осветољубивог саветника". Кабинет председнице није коментарисао објављене мејлове, а није се огласио ни Шкоро.

Финиш кампање који почиње већ у септембру, када Грабар-Китаровићева званично објави кандидатуру за други мандат, могао би бити знатно бруталнији од свих досадашњих председничких избора у Хрватској, а Колиндин сукоб са моћним саветником који није био по вољи премијеру пресудан за њену даљу политичку каријеру.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Покрадени полицајци који чувају породицу Грабар Китаровић

Пленковићу, иначе, није било драго што је Грабар-Китаровићева дала интервју "Хрватском тједнику", па цео тим ХДЗ-оваца сада контролише Колиндине потезе. Процена је да би њено даљње кокетирање са усташоидном десницом могло нанети знатну штету и ХДЗ-у.

МОЖЕ ДА ПОВРЕДИ САМО СРБЕ

Збор удруга ветерана хрватских гардијских постројби оштро је протестовао после одлуке Високог прекршајног суда који је новчано кзнио анономног певача кад је отпевао песму "Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона и узвикивао "За дом спремни". "Та пресуда је попут политичких говора из суседне агресорке Србије", тврде бранитељи. За њих је Томпсонова песма "симбол Домовинског рата", а може само да повреди Србе. Бранитељи поручују да је реч о политичкој пресуди и да крши хрватски закон. "Позивамо хрватске певаче да и даље певају Чавоглаве и песме које су нам дале снаге да се ослободимо од српско-четничке агресије", поручују бранитељи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Blagoslov

20.08.2019. 12:29

Hahahaha.....ceo svet neka vidi kakva je hrvatska bila i ostala....fasisti....

Imitatatorka

20.08.2019. 12:44

Ona nikad nije Ranije stavljala ruku na Grudi kad govori. Videla je Makrona kada je Gostovao u Srbiji I kadaje od Srca držao Govor na Kalemegdanu. I od Tada brže bolje ona tako isto Se obraća Narodu , Uvek nekog imitira Ili Glumi nešto..,,,

PG-CG

20.08.2019. 12:47

Kolinda je za sve u pravu - Tito je bio diktator i zločinac, a "savremenoj" Hrvatskoj, baš kao i Endehaziji, imanentan je pozdrav - Za dom spremni!

Duško

20.08.2019. 13:31

Hrvati su od uvek na strani fašizma. Antifašisti u RH i na tom prostoru bili su uz nekoliko izuzetaka hrvata- isključivo Srbi. U Prvom ,u Drugom svetskom ratu bili su na strani zlikovaca i osvajača,fašista.U ovom ratu,građanskom 1991. iskoristili su gužvu i proterali Srbe, samo da bi zadržali srpsku imovinu,kuće,stanove zemlju.Uz svesrdnu pomoć Zapada i Amerike. Sve isto kao u slučaju "šiptara"! Nažalost, uspeli su, ali do kada ???+

Petar

20.08.2019. 13:33

Stavljali su drugi ruke na njene grudi.Njezine joj nisu bile potrebne, kao ni danas....

Baneton

20.08.2019. 14:50

Ma sve kapiram ali koliko je glupo da oni mrze tita koji im je direktno radio u korist i protiv srba?????

PG-CG

20.08.2019. 15:15

Bajo@, brate, pa i ti si "komentator", čim si postavio svoj komentar :-)... Pozdrav od kolege komentatora iz CG-a, Zadnja Pošta PG... :-)

Vera

20.08.2019. 15:32

Kolinda je dobila drugi mandat baš kad je bacila tu bistu zločinca Tita a sad ovi mogu da pišu šta hoće sve im je uzalud ko i toliki skandali koje su radili protiv nje.

Шумадинац

20.08.2019. 15:36

Јован Дучић је објаснио све у пар песама.