Док је лето у пуном јеку, грађани се спремају за зиму

И. Д. С.

уторак, 20. 08. 2019. у 12:28

Док је лето у пуном јеку, грађани се спремају за зиму

СПРЕМНО Са једне од локација у Подгорици

Широм Црне Горе почеле припреме за предстојећу грејну сезону, цене огрева као прошле године

ИАКО је лето још увек у пуном јеку и грађани Подгорице још увек траже начин да се расхладе, припреме за зиму увелико су почеле. За домаћинства која се греју на дрва, овај период године значи веће издатке, јер се већ припремају за грејну сезону како би на време обезбедили дрва, али их и платили јефтиније, јер што је зима ближе, цене расту.

Према речима Милисава Шћепановића, једног од продаваца дрва у главном граду, последњих дана је повећано интересовање грађана. Цене су, тврди, на нивоу прошлогодишњих и крећу се од 35 до 45 евра по метру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Поново забранили литургију, цркву окружило 15 полицајаца

- Интересовања је било још у јулу, људи углавном страхују од повећања цена, знајући да оне знају да буду веће када сезона грејања већ почне, али и воле да се дрва добро осуше пре него што крену да ложе. Цене зависе од врсте дрвета, али и од тога да ли се купују цепана или у метрицама - казао је Шћепановић за "Новости".

Како наводи, најскупља су цепана и за метар се наплаћује око 45 евра, у трупицама се цене 38, док су у метрицама 35 евра.

- Иако за многе то није мали издатак, с обзиром на то да људи купују најмање по пет-шест метара, осим што тврде да је здравије, грејање на дрва је и економичније, јер сви већ годинама стрепимо колики ће нам стићи рачун за струју. Све више је оних који се одлучују за ту варијанту грејања - наводи Шћепановић.

ЛОЖИ СВАКИ ДРУГИ ПРЕМА званичним подацима, само у главном граду више од половине домаћинстава, тачније, њих 29.463, за грејање користе дрва. Од тога је више од 35.000 са подручја Подгорице, док су остала домаћинства са подручја Зете и Малесије. Како се наводи у званичној документацији, црногорска домаћинства годишње потроше преко 142.000 метара кубних дрва.

Продавци тврде да интересовања има, али и да је понуда нешто слабија протеклих година. Како кажу, упркос томе што је Влада Црне Горе пре неколико година, због недостатка дрва за огрев и дефицита за прераду, забранила извоз дрвних сировина, те увела додатне контроле, дрва се и даље кријумчаре.

- Углавном се дрва шверцују ка Албанији, за кубик се тамо добија и до три пута више него овде, због ембарга који је тамошња влада увела пре неколико година. Ипак, за сада нема разлога да наши грађани страхују од поновног бума цена, као што је то био случај пре три године када су се дрва масовно извозила, па се за метар плаћало и преко 50 евра - казао је један од продаваца.

Албанија је 2016. године увела 10-годишњи ембарго на сечу дрвећа, те се те и наредне године у Црној Гори драстично повећао извоз те сировине. Цену тога плаћали су и становници Црне Горе јер је те године нагло скочила и продавци су за метар тражили и 50-60 евра. Ипак, ситуација се нормализовала након што је Влада Црне Горе потпуно забранила извоз дрвних сировина из државне шуме, док је за она са приватног земљишта обавезно да Министарство пољопривреде и руралног развоја изда решење.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације