ЕНЕРГЕТСКИ кабл који спаја Црну Гору и Италију, тренутно је на тестирању, а до краја године би требало да буде пуштен у комерцијални рад. Према најавама Владе Црне Горе донеће бројне бенефите. Министарка економије Драгица Секулић, недавно је саопштила да ће након пуштања подводног кабла у рад, све земље региона које желе да извозе струју, то морати да чине преко Црне Горе.

Ипак, са тим наводима не слаже се економски аналитичар Дејан Мијовић. Како је казао за "Новости", пројекат енергетског кабла је нерентабилан, неплански урађен, а трошкове који очекују Црногорску електродистрибутивну мрежу након његовог пуштања у рад, највероватније ће сносити грађани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Жабљак прославио своју крсну славу Преображење Господње (ФОТО)

Према речима Секулићеве, тестирање подморског кабла иде по плану, а када се пусти у рад, што се очекује до краја године, свако ко буде желео да извози струју из овог дела Европе, мораће то да ради преко Црне Горе.

Да је подморски кабл добар предуслов за реализацију енергетских потенцијала региона сматра извршни директор Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) Драган Кујовић. Како је навео, њиме ће се успоставити нови транзитни правац којим се повезују електроенергетски системи региона, западне и источне Европе, односно Италије, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и Румуније, чиме Црна Гора постаје једно од најзначајнијих енергетских чворишта Европе.

Са друге стране, економски аналитичар Дејан Мијовић тврди да је енергетски кабл нерентабилан пројекат.

- Томе у прилог говори чињеница да је уместо две жиле, неопходне за предвиђени капацитет, направљена само једна, а притом је Црна Гора морала да изгради инфраструктуру као да иду две и на томе се базирала економска исплативост. Друго, мрежа је направила велику штету на два национална парка, Ловћен и Дурмитор, није се водило рачуна да се изабере боља траса, већ се ишло кроз најдрагоценије природне ресурсе - казао је Мијовић.

Нагласио је да је постојећа преносна мрежа, која је изграђена у време СФРЈ била сасвим довољна за садашње, али и нешто увећане капацитете, те да је инвестиција у енергетски кабл у мору била непотребна, посебно када, како каже, нису грађене нове хидроелектране. Истиче и да негативан ефекат могу очекивати потрошачи, који би кроз поскупљење струје или нову ставку на рачунима, могли да плаћају трошкове. Како тврди Мијовић, сходно тренутним законима, ЦЕДИС има право на та потраживања, а регулатор би то могао да одобри.

- Ако се водимо досадашњим искуством, потпуно је реално очекивати да се новац који је уложен у овај пројекат, на крају потражује од потрошача. Уколико се не промени нешто или дође нека нова власт која ће увести ред у енергетски сектор, можемо очекивати да се сви трошкови, оправдани и неоправдани, пребаце на грађане. Нису питали грађане ни када су кренули са пројектом, неће ни када се буде наплаћивало - истиче Мијовић.

Како додаје, наводи да ће земље из региона које буду желеле да извозе струју то морати убудуће да чине преко Црне Горе, нису тачни.

Ни Србија, ни Босна, нити било која земља не мора да функционише преко Црне Горе, сви могу да бирају најјефтинију путању којом ће да продају струју - наводи Мијовић.

ШТЕТАН ЗА ЕКОЛОГИЈУ

ДЕО невладиног сектора тврди да уговор о изградњи подводног кабла штити интересе Италије којој кабл служи само за повлачење струје, као и да ће негативно утицати на животну средину.

Директор еколошког покрета "Озон" Александар Перовић тврди да ће овај пројекат свакако имати утицај на живи свет у мору, али да ће се утицај прецизно утврдити у току пробног рада кабла. Како додаје, пробни рад подводног кабла ће доста показати, те ће на основу тих сазнања моћи да се дају нека мишљења и сугестије.