Паљевине аутомобила и „прашина” око азила усијали Беране

М. СЕКУЛОВИЋ

уторак, 20. 08. 2019. у 07:45

Паљевине аутомобила и „прашина” око азила усијали Беране
Политичке (не)прилике на северу Црне Горе као да се тек распламсавају. Власт тврди да опозициони ДПС води непримерену хајку

ПАЉЕЊЕ приватних аутомобила начелника Комуналне полиције Аце Ојданића и главног градског архитекте Соње Вуковић "подигло је температуру" у Беранама, тим пре што је у овој општини на власти опозиција. Додатно "загревање" су изазвале тврдње једне невладине организације да је Азил за напуштене животиње у Беранама постао мучилиште у коме се пси држе у нехуманим условима и нестају по околним јамама.

Поводом паљења аутомобила, председник Општине Драгослав Шћекић је одржао састанак са челником Центра безбедности Миодрагом Божовићем и његовим замеником Марјаном Рачићем, а после "филма о мучењу паса" се огласио у Беранама опозициони ДПС, који од државних органа захтева да најхитније реагују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Албански функционери сложни: Створили смо независну Црну Гору, сад ћемо истицати заставу Албанаца!

- Снимци из азила, које су јавно обелоданили активисти невладиних организација, само су потврда катастрофално лошег функционисања Комуналног предузећа које газдује тим објектом - саопштавају из ДПС, уз подсећање да су и током недавне седнице Скупштине општине изнели многобројне примедбе на њихов рад.

На све то, одговорио је директор Комуналног предузећа у Беранама Саво Вучетић.

- Наш азил није мучилиште за животиње, како се то жели представити. Третман напуштених љубимаца је потпуно усаглашен са законом и свако ко то жели да провери може да дође, наравно, у складу са кућним редом. Уосталом, многобројне инспекцијске контроле нису показале било какве неправилности - наглашава Вучетић.

Каже и да схвата жељу неких невладиних организиција да дођу до новца, али не и то да се баве подвалама и служе дневној политици.

- Овде влада беспрекоран ред, а какво је стање у једном нелегалном, приватном азилу за псе у Доњим Лугама, чија власница предњачи у овој хајци, требало би да се запитају државни органи. Притом, ти наводни НВО активисти су у неколико наврата покушали да на силу уђу у азил, али су се обрукали лошим намерама и незнањем - тврди Вучетић.

Наводно, на плакатима који су лепљени по Беранама током кампање против општинског азила су као псећи остаци приказане бутне кости знатно већих животиња.

- Од марта 2015. до данас, кроз нашу установу је прошло 708 паса, удомљен је 441, еутаназирано их је 227, а тренутно бринемо о 40 напуштених љубимаца. Све животиње су под ветеринарским надзором и, по потреби, третманом. Штавише, сваке године изнова расписујемо тендер за пружање ових услуга, што је свако добронамеран одавно могао да примети - закључује директор Комуналног предузећа, и наглашава да су редовне и контроле Министарства пољопривреде, те представника ветеринарске струке.

Како каже, од почетка ове својеврсне афере, једино су добили сугестију да оформе амбуланту и инсталирају такозвани мокри чвор, те да, ако постоје услови, прошире капацитете.

Саво Вучетић

ЗАТАШКАВАЊЕ ВЕЋЕ АФЕРЕ?

КОМЕНТАРИШУЋИ напрасну бригу ДПС-а за стање у азилу, у локалној самоуправи подсећају да, док су они били на власти, суграђани ни строгим центром Берана нису смели да прођу од паса луталица. Одштете које су плаћане за уједе ничијих љубимаца се мере десетинама хиљада евра, па сада сумњају да је циљ хајке заправо заташкавање афере о додели бесплатних станова "заслужним" припадницима режима.

- Откако смо ДПС послали у политичку и ружну прошлост, Комунално предузеће ради озбиљно и шири делатност, упркос огромним дуговима које су нам оставили. Препознајемо рукопис који стоји иза лепљења плаката срамоте - каже председник ОО СНП Тихомир Богавац.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације