ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Хрватска, "земља белаца и аутентичне Европе" коштаће дипломатскe каријерe Елизабету Мађаревић, првог секретара хрватске амбасаде у Берлину. Пошто је у три наврата добила најбоље оцене претпостављених и остварила услове за напредовање у хрватској дипломатији, Мађаревићева је на друштвеним мрежама објавила текст у коме пише о Европи од пре тридесетак година у којој су живели само белци, уједно критикујући немачку канцеларку Ангелу Меркел због "недостатка личне културе", зато што верује да је ислам саставни део немачке културе. Када је критику упутила и хрватском премијеру Андреји Пленковићу, јер се залагао за ратификацију Истанбулске конвенције, покренута је лавина реакција које су довеле до експресног позивања дипломаткиње на разговор у Министарство спољних послова.

Прочитајте још: Усташка тробојка на огради дечијег игралишта

Мађаревићева се правда да јој је профил на "Фејсбуку" хакован, што стручњаци тврде да није могуће, а откривено је да је сличне тезе износила и у неким часописима за које је пре писала. Скандал је огроман, немачки медији нашироко пишу о дипломаткињи чија ће земља 1. јануара преузети председање ЕУ, а Пленковић је најавио санкције у најскорије време. Остају, међутим, дилеме како је и до сада могла да обавља дипломатску службу, јер јој је до пре који дан шеф у Берлину био амбасадор Гордан Грлић Радман, који је у међувремену постављен за министра спољних послова.

Немци са презиром пишу о земљи која уопште може да допусти такве ексцесе. Но, у земљи где садашња председница Колинда Грабар Китаровић најављује кандидатуру за предеседничке изборе у екстремно десном хрватском недељнику уопште не чуди, јер све оно о чему је писала Мађаревићева у том листу је и те како прихваћено.


ПОВУЧЕНА И СУСПЕНДОВАНА

НАКОН скандалозног иступа Министарство спољних послова суспендовало је Елизабету Мађаревић и повукло је из амбасаде у Берлину. Инспекција која је одмах почела са радом предложила је новом шефу хрватске дипломатије да се Мађаревићевој експресно да отказ и сада се чека одлука дисциплинског суда.