Галић: На источној граници БиХ недостаје 1.000 полицајаца

понедељак, 19. 08. 2019. у 22:41

Галић: На источној граници БиХ недостаје 1.000 полицајаца

AP Photo

Припадници Граничне полиције БиХ, у сарадњи са службеницима других полицијских агенција, ове године спречили су 7.650 илегалних улазака миграната, каже директор те безбедносне агенције Зоран Галић за "Независне"
Припадници Граничне полиције БиХ, у сарадњи са службеницима других полицијских агенција, ове године спречили су 7.650 илегалних улазака миграната, каже директор те безбедносне агенције Зоран Галић за "Независне" .

Међу илегалним мигрантима највећи је проценат економских миграната, и то Пакистанаца, Ирачана, Сиријаца, Иранаца и Авганистанаца, наводи он.

"Осим високог миграцијског ризика из правца Србије и Црне Горе на источни и североисточни део границе БиХ, постоји сложено стање и на излазу из БиХ на подручју Крајине. То се не може решити постојећим материјално-техничким капацитетима и људством", рекао је Галић.

Он је навео да гранична полиција БиХ до сада није утврдила гранични инцидент на граници са Хрватском, али постоји стални притисак држављана земаља високог миграцијског ризика из правца Србије и Црне Горе.

Како наводи, граничној полицији за обављање редовних послова без сложеног стања на граници недостаје 375 полицијских службеника.

Прочитајте још - БиХ ЋУТИ, ХРВАТСКА ДЕМАНТУЈЕ: Ко је повредио 18 миграната у Великој Кладуши?

"Направили смо одређене процене колико је људи потребно за одговарајући одговор на источном делу границе како би се покриле све могуће тачке преласка у дужини око 600 километара. Реч је о недостатку више од 1.000 полицијских службеника", каже директор Граничне полиције БиХ.

Пројекат затварања локација погодних за илегални прелазак копнене границе моторним возилима између БиХ и Хрватске финансирала је ЕУ 2008, а затворене су и све идентификоване локације на граници са Црном Гором.

"Надлежни органи БиХ и Србије 2015. године парафирали су Елаборат затварања путних праваца погодних за илегални прелазак државне границе између две земље превозним средствима. Надлежни органи суседне земље у 2017. години затворили су четири, док је ГП БиХ затворила седам локација предвиђених овим елаборатом", рекао је Галић.

Он подсећа формирана је радна група представника Граничне полиције БиХ и Министарства обране, са задатком сачињавања анализе о потребама и могућностима за евентуално додатно затварање места погодних за илегалан прелазак на граници БиХ, Србије и Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације