Роде у Беранама омиљене, у Подгорици на мети

М. СЕКУЛОВИЋ

19. 08. 2019. у 17:39

Роде у Беранама омиљене, у Подгорици на мети

Фото М. Секуловић

Беле роде се, после 120 година, вратиле у Црну Гору, где некима служе за одстрел

КАДА је пре осам година, после "одсуства" од чак 120 година, пар белих рода слетео у Беране, орнитолог из Центра за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП) Дарко Савељић је из Подгорице напросто долетео да их види.

- Нема сумње, беле роде су се вратиле у Црну Гору. Беранци, чувајте их - поручио је одушевљени Савечљић, и домаћинима поделио неколико савета, међу којима и онај да им не остављају храну испод бандере на којој су свиле гнездо, јер ће се оне саме снаћи на обалама Лима.

И, послушали су га, па су се многи Беранци сродили са гостима које одлазе, али се и редовно враћају у град добрих људи. Савељић је, међутим, сада утучен због одстрела пара рода - мужјака и женке, иза којих су у гнезду на територији Подгорице остала три птића. Он је, иначе, власник фарме и Музеја магараца у околини Даниловграда.

- Одмах по дојави о одстрелу рода, претражили смо назначену локацију и пронашли три птића у гнезду, али не и родитеље. Дуго смо их чекали и закључили да неће ни доћи, што нам показује да је половина гнездеће популације рода у Црној Гори убијена из хира - каже Бојан Зековић из ЦЗИП.

Прочитајте још: Беле роде опет у Беранама

Објашњавајући да се још не зна да ли ће преостали младунци успети да сакупе енергију за напоран пут ка Африци, поменути стручњак наводи и да су два птића одлетела из гнезда, а трећи ће, ако не буде способан да сам пронађе храну, бити осуђен на смрт.

- Попут хиљада становника севера, други пар рода је потражио срећу у Подгорици и, ево, ликвидиран је после само неколико месеци - јетко каже грађански активиста из Берана Небојша Бабовић, и присећа се стрепње која је 2016. владала због судбине поменутих птица.

Дарко Савељић - Фото Фејсбук

Јер, крајем те године, "отац династије" Перко Родић - што је име које је добио после јавног конкурса - није одлетео са својом Перком према топлој Африци, већ је остао да са Беранцима осети поларне хладноће. Нажалост, жива у термометру је неретко показивала и 26 степени испод нуле, и таман када су се многи Беранци, који су посредством друштвених мрежа, пратили његово скакутање поред корита Бистрице, понадали да је Перко дочекао топле дане - пронашли су га смрзнутог на обали.

Док је јавност спекулисала о томе да ли су заувек изгубили беле роде, за које су радници "Електродистрибуције" направили ново гнездо у Полимској улици, оне су стигле. Најпре Перка, или неко од њених потомака, свеједно, тек сви су одахнили, јер влада веровање да роде доносе срећу житељима Берана.

ЧАСТ

- ПОВРАТАК рода у Беране је привилегија за град, јер се и у Европи тако посматра сваки долазак ове птице у било коју средину. За њену заштиту се издвајају милиони евра, у њену част се организују фестивали... - тврди Савељић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације