Свету планину бране и вером

Милутин СЕКУЛОВИЋ

18. 08. 2019. у 07:48

Свету планину бране и вером

Сињајевина - Фото "Сачувајмо Сињајевину"

На Сињајевини народ бије битку да је сачувају од оних који би да је оскрнаве за потребе НАТО. Успела петиција против изградње војног полигона

ЛЕПОТИЦА међу планинама Сињајевина, захваљујући чијим пашњацима је у вредне људе стасало на хиљаде Колашинаца, Мојковчана, Бјелопољаца и Даниловграђана који су расли, школовали се и бродили кроз живот широм света захваљујући "бијелом мрсу", меду, лековитом биљу и смиљу, боровницама и миришљавим дивљим јагодама, сакупљеним на њеним падинама, бије са добрим људима последњу битку за очување чедности, опеване у бројним песмама, које још станују у душама њених потајних "удварача", и који њене мирисе, као први пут пољубљене косе и усне девојачке, упијају и "проналазе", где год се нашли...

Добри људи, чувари Сињајевине, извојевали су прву битку. Петиција за спас Сињајевине, односно против изградње војног полигона и стрелишта за потребе Војске Црне Горе, а богами и НАТО, изгласана је са десетак хиљада потписа.

- Наћи ће се, желели то или не они који су се намерачили да униште нашу хранитељицу, пред Владом, која ће сада морати да расправља о нашем захтеву - кажу у покрету "Сачувајмо Сињајевину", захвални на архипастирској бризи која је за њих и Сињајевину стигла од челника Митрополије црногорско-приморске.

Прочитајте још: СУДБИНА СИЊАЈЕВИНЕ: Уместо парка, полигон

- На Сињајевини се не сме успоставити војни полигон јер би то затровало и уништило ту свету планину - казао је приликом потписивања петиције на Сињајевини, пред храмом Светог Василија Острошког, који народ прозва црква Ружица, митрополит Амфилохије, који се сагласио са верним народом, али и умним људима из ЕУ који су Сињајевини намерили улогу парка природе.

- БЈЕЛОПАВЛИЋИ су некада бранили Сињајевину од Турака, и у тој борби погинуло је њих 53, а данас је Сињајевина опет нападнута.

Кажу неки - то се Амфилохије бави политиком. Ако је брига о народу свом политика, брига о његовом достојанству и части политика, онда ја не могу ићи неким другим путем којим није ишао Свети Петар Цетињски и Петар Други Ловћенски Тајновидац. Ја не носим сабљу као Свети Петар Цетињски на Мартинићима и Крусима, али имам сабљу речи коју ми је Бог дао и којом браним своје људско достојанство и светих мојих претходника, митрополита црногорских и цетињских. Нека ми замере што проговорим, мени је битно да ми не замере ови мученици страдали за одбрану Сињајевине. Да ми не замери краљ Никола, а што ће данас неки да замере то је њихов проблем. Овде на Сињајевини је некада била борба против Турака, окупатора, ослободио је краљ Никола, који је с краљем Петром ослободио и Косово и Метохију. Како је могуће и како сме данас Црна Гора и садашња власт да се одричу Косова и Метохије, да Сињајевину нуде да буде војно бојиште. Данашња Црна Гора, данашња власт хоће да оскрнаве ову свету планину. Косово и Метохија су затровани уранијумом, а власт хоће исто да уради Сињајевини, да затрује земљу и воду. Хоће да је дају у руке окупаторима - тврди митрополит Амфилохије, који је дао благослов бранитељима свете планине црногорске да истрају у намери да је одбране од скрнављења како са ње "не би кренули нови злочини као што крећу од Бондстила".


- Бешчашће је дозволити да се овде успостави војни полигон. На овом месту мора да се каже истина Божија - поручио је митрополит Амфилохије.

- ПЛАНИНА Сињајевина, у чијем подножју се налази овај новоподигнути храм, такође је освештана планина.

Овако је, пре неколико дана, у цркви посвећеној преносу моштију Светог архиђакона Стефана у Горњем Липову код Колашина беседио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који указује на значај Сињајевине у одбрани вере православне и цркве, која пролази кроз најтеже тренутке у својој и вековној историји Црне Горе.


Митрополит Амфилохије пред спомеником Бјелопавлићима настрадалим у борби против Турака - Фото Митрополија- Када погледате њено место и манастире који су око ње саграђени, тачно можете видети крст - од Мораче до Светих арханђела на Тари и од Добриловине до манастира Подмалинскога. И није чудо што је и сама Сињајевина украшена светињом - једном на врху, једном у подножју. Једна је посвећена Светом Стефану на врху, у Крњој Јели, као и ова у подножју, у Липову. Ако сачувамо Сињајевину, као они који заступају чистоту душе и срца, сачуваћемо и чисту воду и здравље, чистоту природе и свега онога што је Бог створио. И да знамо да су наши преци доживљавали Сињајевину као свету гору између ових светих манастира, као Божју гору која је хранила наше претке - порука је епископа Јоаникија свом народу, али и силницима.


Епископ Јоаникије и верници пред црквом испод Сињајевине у Горњем Липову - Фото Митрополија


СЕЋАЊЕ

- ПРЕ 40 година са митрополитом Амфилохијем, уметником Милићем од Мачве и још неколицином људи нашао сам ову цркву разваљену. Уништена је била и запуштена од безбожних времена и обезбожених људи који су стоку затварали у њу и користили ову светињу за сличне потребе. Њих неколицина је својим рукама наново подигла олтар и звоно, чистила цркву и напослетку је служена литургија. Тада се овде десило чудо. Вера је наша највеће чудо, као и на гори Тавор, тако је и на овој овде гори Преображења Христова победа сигурна - овако се, на Илиндан, на још једном окупљању народа који је код цркве Ружице дочекао њега и свог митрополита на традиционалном сабору, боравка на Сињајевини сећао умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације