Уцењени македонски предузетник продаје део империје

М. Станчић

петак, 16. 08. 2019. у 17:00

Уцењени македонски предузетник продаје део империје

Орка Холдинг

Јордан Камчев се најпре повукао са руководеће позиције у његовој империји компанији „Орка Холдинг“ па затим напустио место извршног члана Одбора директора
СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ЈОРДАН Орце Камчев, један од најбогатијих Македонаца, после откривања велике афере „Рекет“, пријавом Тужилаштву, али и снимањем исплате од милиона евра „у кешу“, уцењивачима сада притвореним Бојану Јовановском - Боки 13 и Зорану Милевском Кичевцу, зарад посредовања код шефице Специјалног јавног тужилаштва (СЈТ) Катице Јаневе, за спашавање од робије у предмету „Империја“, почиње продају дела компанија.

Прочитајте још: АФЕРА "РЕКЕТ": Шефица Специјалног тужилаштва Јанева позвана у тужилаштво

Камчев се најпре повукао са руководеће позиције у његовој империји компанији „Орка Холдинг“, потврђују подаци из Централног регистра РСМ. Напустио је и место извршног члана Одбора директора. Остао је једино као неизвршни члан борда, заједно са својом сестром Кристином Камчев Стојческом.

На његовом месту – директора „Орка Холдинг“-а сада је Антоније Мариноски, искусни банкарски бивши члан Управног одбора Охридске банкњ АД Скопје. У власништву или под контролом империје Камчева - „Орка холдинг“ је двадесетак компанија као што су „Бет Сити Интернешнл“, „Монт“, клиничка болница „Аџибадем Систина“, „Орка спорт“, „Систина фармација“, „Архи“, „Делта 2015 констракшн“, „Монт“, „Здравје Оптима Ростов“, Фондација Илија Камчев, ОК Ресторантс и Барс“, „ОК Хотел“, Транспорт, Травел, Бет Сити Интернешнл, „Систина Нефроплус Кавадарци“, „Аџибадем Систина Медикал компани“, „Систина Фармација“, ОК Идеа и Девелоп Груп.


Прочитајте још: "РЕКЕТ" У СЕНЦИ "ГЕЈ ОДБРАНЕ": Огласио се Заев поводом спекулација о паду Владе, а онда је упутио и извињење


Крајем 2018. како је објављено, улагања и удели ове империје вредели су више од 23 милиона евра. „Орка Холдинг“ поседује акције и у четири акционарски друштва: ЗК „Пелагонија“, „Стопанска банка Битола“, „Бетон“ Штип (у стечају) и во ФК „Пелистер“ из Битоља.


Јордан Камчев Фото: Twitter

Управо је из Пољопривредног комбината „Пелагонија“, у власништву Камчева, објављена продаја биогасне централе у селу Логоварди код Битоља. На њеном отварању пре три године, најављена је као „енергетска оаза у срцу Пелагоније“, у коју је инвестирако 20 милиона евра. На Македонској берзи, потпуна, 100 постотна продаја „Пелагонија Енерџи Дооел је објављена „Пелагонија Енерџи Дооел“ по номиналној вредности од 413.913.100 денара (око 6,7 милиони евра). Та биогасна централа је највећа у РСМ са инсталираним капацитетом за производљу електричне енергије од три мегавата на час, са лиценцом до 2030 године...

У медијима се наводи да је неизвесно из којих се разлога камчев повукао са челне позиције у својој компанији. Но, чињеница је да се све то дешава после распламсавања истраге у афери „Рекет“, у којој се спасио кривичног гоњења за саучесништво, пријавом уцене Државном тужилаштву. Остаје као сведок у том случају.

РЕКЕТ“ НЕ ОДЛАЖЕ „ИМПЕРИЈУ“?

У предмету СЈТ „Империја“, Јордан Камчев, заједно са још 12 лица, међу којима је и бивши шеф тајне полиције – Управе за безбедност и контрашпијунажу Саша Мијалков, осумњичен су за тешко кривично дело злочиначког удруживања, оштећења или повлашћивања поверилаца, злоупотребу службеног положаја и овлашћења, преваре и прање пара. У процесу СЈТ затражено је замрзавање дела имовине „Орка Холдинг“, а Камчеву је забрањено располагање улогом у компанији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

J*BOTE PA NJEMU PRIPADA CELA SEVERNA MAKEDONIJA

16.08.2019. 18:16

Nisam znao da se u bivsoj drzavi Jugoslaviji, narodilo toliko vrednih ljudi, sve biznismeni kojima ni Rotsild vise nije ravan, te neki Kamcevi, Todorici, Miskovici, Kostici, Djukanovici i ko zna koliko ih jos ima, kad ih Tito tolike popravi?