Брод Атлантиа, на којем су раније ове седмице код Хвара страдали италијански туристи, није ни смео да се нађе на мору с обзиром на то да су неке преправке на пловилу изведене без сагласности Хрватског регистра бродова (ХРБ), техничке установе овлашћене за преглед тог превозног средства.

Загребачком Јутарњем листу је из ХРБ потврђено да су власницу на своју руку у пловило уградили спорни агрегат, који уопште није био предвиђен за бродове.

Атлантиа је, кажу, имала потребне дозволе, оне су биле издате за стање пловила, али пре "интервенције", а уградњом било којег битног дела све дозволе аутоматски се стављају изван снаге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАПШЕЊЕ ЗБОГ ТРОВАЊА НА ХВАРУ: Лисице власнику и капетану брода

"Ако се на пловилу неовлашћено угради битна опрема а да се о томе не обавести или Министарство или ХРБ, пловидбене исправе аутоматски губе ваљаност", рекао је за Јутарњи помоћник директора ХРБ-а Андро Виђак.

Према том загребачком дневнику, власник и капетан уградили су у једрењак Фордов агрегат који кошта 5000 куна и који није смео да буде уграђен, јер је намењен само употреби на отвореном простору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - TROVANjE NA JAHTI: Otrovana deca životno ugrožena, otkazuju im organi, uzrok ugljen monoksid

Од испарења отровног гаса угљен-моноксида на броду је умро итаијански туриста (57), док је двоје деце узраста пет и 11 година отровано са тешким последицама опасним по њихов живот.

Преостале три особе су имале само главобољу и мучнину.

Власник и капетан брода су били приведени, а након саслушања они су пуштени да се бране са слободе.