Линта: Суд казнио Роса, али не и Томпсона - лицемерно

Танјуг

четвртак, 15. 08. 2019. у 13:30

Линта: Суд казнио Роса, али не и Томпсона - лицемерно

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта Фото Танјуг

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као лицемерну пресуду загребачког Високог прекршајног суда
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као лицемерну пресуду загребачког Високог прекршајног суда, који је казнио макарског певача Мариа Роса, јер је на концерту 2015, отпевао песму Марка Перковића Томпсона, "Бојна Чавоглаве", која почиње усташким узвиком "За дом спремни", јер тај суд није донео пресуду и против самог Томпсона.


Росо је осуђен на новчану казну, за коју Линта каже да је "смешно мала", од 765 куна, као и плаћање судских трошкова у износу од 200 куна, што је укупно око 140 евра.


Линта каже да Високи прекршајни суд није донео пресуду против једног од главних промотера усташтва Марка Перковића Томпсона који скоро три деценије шири "бесну мржњу" према Србима, велича усташтво и геноцидну НДХ, а песму "Бојна Чавоглаве" отевао је много пута пред стотинама хиљада Хрвата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Линта: Нови докази легализације усташтва у Хрватској


"Јасно је да наведена пресуда неће нимало допринети да хрватски народ започне процес суочавања са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу", навео је Линта у писаној изјави.


Како каже, употреба усташког поздрава "За дом спремни" не може да буде прекршај, већ кривично дело злочин из мржње који је, додаје, мотивисан, пре свега, мржњом према Србима.


Напомиње и да у Кривичном закону Хрватске пише да ће казном затвора до три године бити кажњен свако ко распирује мржњу и подстиче на насиље, али да то том члану нико у Хрватској није кажњен.


"Скандалозна је чињеница да се у Хрватској истицање нацистичких и усташких симбола и узвикивање усташког поздрава ''За дом спремни'' и даље третира као прекршај у четири закона, а не као кривично дело", додао је Линта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације