Палмер: САД се надају договору лидера БиХ о путу напред

Танјуг

четвртак, 15. 08. 2019. у 12:33

Палмер: САД се надају договору лидера БиХ о путу напред

Фото Танјуг / АП

САД подржавају споразум три најутицајније странке у БиХ којим је утврђен компромис као пут напред када је реч о ЕУ, НАТО и формирану власти, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, Метју Палмер
Сједињене Државе подржавају споразум три најутицајније странке у БиХ којим је утврђен компромис као пут напред када је реч о ЕУ, НАТО и формирану власти, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, Метју Палмер, и додао да се надају да ће се Председништво БиХ окупити и договорити о путу напред који, како каже, свима одговара.

Палмер је у интервјуу за Глас Америке, на босанском језику, коментарисао различите ставове чланова Председништва БиХ о том споразуму, оценивши да је све то политика, а оно што је, како каже, у политичи важно је да људи одреде своје ставове, изнесу их и затим преговарају о компромису на путу према напред.

"То је нешто од основног значаја за Босну и Херцеговину. Постоји договорена политика на државном нивоу која подржава и пут ка ЕУ и пут ка НАТО-у. Не верујемо да су ти путеви на било који начин контрадикторни, управо супротно. Комплементарни су. У суштини, реформе које су део НАТО процеса подржавале би реформе које су потребне да и БиХ крене према ЕУ", навео је Палмер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: Нема пута БиХ у НАТО, сарадња по угледу на Србију

Говорећи о томе какав ће бити АНП, амерички званичник каже да је то питање БиХ и да је држава та која одлучује о брзини и опсегу ангажмана с НАТО-ом као институцијом.

"Важно је, како ми на то гледамо, да се АНП преда, како би БиХ могла бити партнер НАТО-у у промовисању реформи у одбрамбеном и безбедносном сектору. НАТО доноси пуно тога и може помоћи БиХ да ојача своје способности у овим врло важним подручјима. И сматрамо да ће те реформе олакшати напредак ка чланству у ЕУ", навео је.

Упитан да ли би изјава српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да ће, ако власт не буде формирана у року од 30 дана, довести у питање надлежности, које су, по његовом мишљењу, пребачене са ентитетског на државни ниво, Палмер каже да не мисли да ће, како је навео, такве претње заиста помоћи у стварању политичке климе која води ка компромису и договору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Kvinta gura RS i Srbiju u NATO

Нада се, додао је, да Додик неће задржати такву тврдокорну реторику.

"Мислим да је то у основи бескорисно и да ствара политичку климу у којој имате победнике и губитнике, а не прилику да сви добију дио онога што желе и да буду у позицији да прихвате да су нешто успели", казао је Палмер.

Амерички званичник је рекао да мисли да је важно имати на уму да су САД Додику наметнуле санкције као одговор на низ корака који је требало да кулминирају референдумом о отцепљењу Републике Српске од БиХ.

"Мислим да је та одлука у потпуности била оправдана с обзиром на тадашње околности. И мислим да чињеница да је реторика о референдуму о отцепљењу знатно ослабила, након што су уведене санкције, показује да је имала ефекта у постизању тог циља", рекао је Палмер у одговору на питање да ли су санкције САД према Додику имале ефекта.

Говорећи о Дејтонском споразуму, он је на питање да ли је БиХ потребан Дејтон 2 или нека врста побљшања тог мировног споразума, рекао да је јасно да су БиХ потребне реформе, економске и политичке, и то је, како каже, нешто што свако има право да очекује од својих лидера.

Истиче, међутим, да то није лак посао, јер да јесте лидери би већ пронашли пут ка договору.

"Али Сједињене Државе се и даље нуде као партнер БиХ. Подржали бисмо процес реформи који би прихватиле политичке партије и лидери у БиХ. И волели бисмо да видимо које су потребне да БиХ крене ка европској и евроатлантској будућности".

Сматра да су САД врло присутне у БиХ, да лично проводи велики део времена у Сарајеву, Бањалуци и другим местима и да је Амбасада САД у Сарајеву веома активна.

"Дакле, ми смо ангажовани, ми смо посвећени. А ако погледате где лежи будућност БиХ - то је Запад, то је ЕУ, то је НАТО, то је партнерство са Сједињеним Државама. О Русији и Кини се пуно говори, али кад погледате што је заиста важно, ко доноси економско партнерство, шта побољшава живот људи - то су Европа и Сједињене Државе. Нису Русија и Кина ти који праве разлику", закључио је Палмер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

U skoro

15.08.2019. 14:21

Sve mu se svodi na jedno te isto: samo NATO i SAD koji jedino nude boljitak. Imamo primer tog boljitka u Hrvatskoj:ljudi tamo ne zive nista bolje nego mi u Srbiji,a oni su u EU, NATO-u i imaju javni dug veci nego Srbija 'samo' 15 milijardi eura.

Sinisa

15.08.2019. 14:44

Kada bude trebalo bice referendum i ka mogu sve bacionalnosti da stvaraju svoje drzave i Republika Srpska ce donijeti odluku o drzavnosti a u stvarnosti je Republika Srpska Drzava.

Sinisa

15.08.2019. 14:46

Strancima nisu potrebni vojnici iz BiH,njima je potrebna teritorija,pogotovo ona koja je pod kontrolom Srba.