КРИВИЧНЕ пријаве које је Министарство културе Црне Горе најавило против организатора и учесника хуманитарног концерта "За наше Косово и Метохију" одржаног у уторак у Херцег Новом нови је вид прогона српског народа у Црној Гори. Режим у Подгорици више не прашта било какво јавно испољавање српског идентитета у Црној Гори.

То је и највећи грех гостију и учесника концерта на познатој Канли кули, који је одржан у оквиру традиционалне манифестације "Трг од ћирилице". Министарство културе, како је јуче саопштено, њима на терет ставља кршење низа чланова закона - истицање симбола других држава, скрнављење државне химне, као и истицање политичких и националистичких порука.

Власт у Подгорици погодио је масовни одзив житеља Херцег Новог и Боке которске скупу за помоћ КиМ, као и јавно истицање српских застава и репертоар српских песама. На удару владајуће монтенегринске идеологије оличене у негирању свега што има везе са српским народом, посебно се нашао певач Владо Георгиев, који је свом родном граду у један глас са више хиљада посетилаца отпевао песму "Тамо далеко".

Репертоар концерта је конципиран према поводу, па су доминирале песме посвећене Косову - Ивана Жигон и "Косовски божури" извели су нумеру "Видовдан", Даница Црногорчевић песму "Сини јако сунце са Косова", а група "357" оду "Христе Боже". По вољи власти није била ни велика српска тробојка са натписом "Херцег Нови" која је доминирала позорницом, као ни повод да новљанска парохија Митрополије црногорско-приморске (иначе творац манифестације "Трг од ћирилице") и хуманитарна организација "Делије" организују концерт - 800 година самосталности Српске цркве и 640 година од Косовске битке.

Све то није по вољи режиму, који преко Министарства културе најављује још већу репресију према свима који славе вредности које се не уклапају у дух антисрпске Црне Горе.

"Држава на програме налик прексиноћњем више неће ћутати. Напротив", саопштило је данас Министарство културе уз претњу да ће одговарати свако коме "концепт манифестација културе буде параван за националистичке поруке и кршење закона".

"Смотре културе не смеју да буду изговор за организацију националистичких скупова, а посебно када се, као у случају Херцег Новог, њима негира црногорски идентитет", наведено је у скандалозном саопштењу црногорског Министарства културе.

Још је скандалозније јучерашње саопштење херцегновског одбора Демократске партије социјалиста, које је изазвало низ реаговања опозиционих странака.

"Организаторима је Црна Гора добра само када се из ње сакупљају прилози и шаљу ван земље, када се не плаћа порез на такозване хуманитарне концерте и када они служе као параван за политичке сврхе", навео је локални ДПС уз опаску да је Владо Георгиев "дежурни мрзитељ Црне Горе".


"Логично би било да се саопштењем огласио било ко из Србије, макар и Бећковић Матија да витешки одбрани земљу из које потиче. Зато ћемо у његовом одсуству, да се не би ћерали, а ћерат ћемо се ако буде требало, рећи да тзв. хуманитарним концертом Србија није више 'тамо далеко' него 'све даље и даље'", наведено је у саопштењу ДПС.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић из Херцег Новог, главни организатор манифестације "Трг од ћирилице", каже да је на кривичну пријаву која ће против њега бити поднета - поносан.

- Ми смо на овом догађају изразили своју љубав према Косову - у жељи да помогнемо - објашњава прота Никчевић. - Одмазда режима ме не чуди, али ме и не плаши. Због Косова сам спреман на највећи напор и страдање.

Никчевић негира да је концерт на било који начин био увреда за Црну Гору и њене симболе.

- Не дај Боже да смо увредили Црну Гору. Штавише, ми смо афирмисали њене истинске и изворне вредности. Да ли смо тиме можда увредили власт, о томе нисмо мислили - каже Никчевић и режиму поручује да обрати пажњу на друге народе у Црној Гори и истицање њихових државних симбола, који никада нису припадали традицији Црне Горе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ ПЕВАЛИ СА ВЛАДОМ ГЕОРГИЈЕВИМ: Уз "Тамо далеко" поручили да нема поделе, цео Космет део Србије! (ФОТО+ВИДЕО)


Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић, поводом шовинистичког испада ДПС, њеног вођу Мила Ђукановића јавно пита - од кога и чега наводно штити Црну Гору. Домаћинима концерта, Граду Херцег Новом поручује да не страхују због претње "ћерањем".

- Нису они кадри никога да ћерају, осим локалних функционера, ћерајући неку своју јадну визију успеха и партијског успона. Биће још прилика да се окупимо и да им својим примером покажемо како Срби из Црне Горе воле, брину о части и људском достојанству - истиче Милачић.


НЕ РАЗУМЕЈУ ПЕСМЕ

- НАДАМ се да за тај скандал неће чути Харадинај, који Србима не брани да истичу своју заставу и певају своје песме - каже академик Матија Бећковић. - Уосталом, он ми није забранио да уђем на Косово, а надам се, ако ми Црногорци не дају да одем у Веље Дубоко, да ће ме Харадинај пустити у Плав или Гусиње. Шта их брига шта Срби певају, кад тај језик не разумеју, сем ако није истина оно што се прича да су они сви Срби, а "пише се" само тридесет посто.


ПОРАЗ ДУКЉАНСКИХ ФАНАТИКА

ПОЛИТИКА ДПС поистоветила се са идеологијом Секуле Дрљевића и усташа - поручује народни посланик Демократског фронта Јован Вучуровић. Поводом реакција из ДПС он истиче да је "бедно, шовинистичко саопштење резултат беса и немоћи, због пораза ДПС у борби да сломи традиционалну Црну Гору и Боку".

- Грађани, и поред највећих притисака, уцена и историјских фалсификата које пласирају дукљански фанатици знају које вредности треба чувати како би се одупрли издајничкој, марионетској политици Ђукановићеве политичко-криминалне организације - наглашава Вучуровић и подсећа да режиму посебно смета помињање српског народа на КиМ, јер је ДПС једна од полуга великоалбанске политике.


ЖИГОНОВА: ШТА БИ РЕКАО ЊЕГОШ?

- НЕ дозвољавам ниједном официјелном лицу у Црној Гори да на њу има више права но ја. Поносим се што су ме бака Вјера и мајка Јелена васпитале узвишеним предањима Црне Горе - каже Ивана Жигон за "Новости". - Препоручила бих дотичном министру да се запита шта би Његош мислио о забрани певања најлепших песама Црне Горе и Србије, шта би мислио о забрани песника и поезије, а ево и сад - забрани задужбинарства и солидарности. Поручујем уздигнуте главе у име "Божура" и у име црногорске Метохије - волимо те наша вечна Црна Горо!


ХРВАТСКЕ ЗАСТАВЕ ИМ НЕ СМЕТАЈУ

ПИСАТИ и најављивати кривичне пријаве организаторима хуманитарног догађаја због српских застава је порука да Срби нису добродошли - каже музичар Владо Георгиев. - Оптужују Србе за своје порекло и лозу. Никад нисам чуо да се било ко побунио кад се на фештама у Боки развије хрватска застава. Мени то никада није засметало.

Ко год је "Тамо далеко" повезао са мржњом, треба прво да пропадне у земљу од стида, а одмах затим да потражи озбиљну лекарску помоћ. Ја сам рођени Новљанин и Црну Гору волим као једно од моја два ока у глави.

Господо, сем да нешто радите за шта вас народ плаћа, престаните да вређате. Зауставите се кад осетите да ће имало мржње изаћи из вас.