Деца која су са јахте на Хвару пребачена у сплитску болницу и даље су животно угрожена, а узрок тровања је вероватно угљен-моноксид, саопштено је данас на конференцији за новинаре у КБЦ Сплит.

"Девојчица и дечак су и даље животно угрожени, отказује им више органа и још се налазе на респиратору. Према налазима, повишен им је ниво карбоксихемоглобина, што може бити последица удисања угљен-моноксида", рекла је докторка Бранка Полић.

Она је рекла да вредности карбоксихемоглобина у крви деце нису опасне по живот, али је додала да се поставља питање колика је била вредност пре доласка у болницу јер с временом ниво карбоксихемоглобина пада.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трагедија на броду код Хвара: Једна особа преминула, четири у тешком стању, међу њима двоје деце, сумња се на тровање храном

На питање колико је стање деце опасно, Полић је одговорила да "када је неко животно угрожен, то значи да је исход неизвестан".

Како је саопштено, троје одраслих болесника нису витално угрожени.

Најтеже је стање мајке деце, док су градоначелник италијанског градића и његова супруга знатно боље и они су пуштени на кућно лечење.

Доктор Анте Срзић је истакао да, на основу свих параметара, са сигурношћу може да се каже да није реч ни о каквом тровању храном.

Лекари КБЦ Сплит потврдили су да је урађена обдукција на телу Еугена Винчија, али су рекли да су резултати у надлежности Државног тужилаштва.

Због тровања чији узрок још није познат, у уторак је на броду код Хвара умро италијански предузетник Еуген Винчи, а још пет особа с истог брода, од којих двоје деце, хитно је превезено хеликоптерима у сплитски КБЦ.

НОВИ ИНЦИДЕНТ - ОТРОВАН И ПОЛИЦАЈАЦ

Данас је једном полицајцу позлило па је интервинисала Хитна помоћ.

Ваздух на броду "Атлантиа" је и очигледно и даље јако токсичан и опасан, пише хрватски Јутарњи лист.

На броду траје интензиван преглед полиције и инспектора разних профила, а једном полицајцу је, како се наводи, чак и позлило тако да га је одвезла Хитна помоћ.

“Цело јутро полиција улази и излази из потпаљубља. Човек с маском и боцом за кисеоник уђе, па се задржи можда пар минута, па опет изађе. И тако свако мало. Плинови у потпалубљу су очито прејаки", наводи лист позивајући се на сведочење очевидаца.